Stanka Prodnik

 |  Mladina 5  |  Kultura

Še enkrat o družini in gejih

Kaj novega nam o družinskem zakoniku sploh še lahko pove nestrpna desnica

Predsednica zunajparlamentarne NSi Ljudmila Novak

Predsednica zunajparlamentarne NSi Ljudmila Novak
© Borut Krajnc

V Sloveniji lahko v vsakem trenutku najdemo vsaj tri navdušence, ki bodo vdano, kot da gre za življenje ali izumrtje naroda, zagovarjali neenakost med njimi, deklariranimi borci za omejevanje spolnosti na akt razmnoževanja, in drugimi, liberalnejšimi osebki, ki se jim ob izrazih umetna oploditev in istospolna ali zunajzakonska skupnost ne začne zapletati jezik. Ne glede na vse gorje na tem svetu, vse potrese, gospodarske krize in holokavste, dane skupaj, za nekatere še vedno ni večjega gorja od družine, kjer sta oba od staršev fantka ali punčki. Ali kot je rekel eden izmed anketirancev v ponedeljkovi Polemiki, kjer so govorili o novem družinskem zakoniku: potem bosta dva geja posvojila fantka in ga “imela za tretjega prijatelja”. Slovenska domišljija res ne pozna meja.
In zato je imel pred Polemiko še najbolj prav aktivist Mitja Blažič, ki je voditelju Branku Vrabcu mirno razložil, da se takšnih oddaj ne bo udeleževal, saj je v studiu govoriti o pravicah homoseksualcev z Ljudmilo Novak, Alešem Primcem in Francetom Cukjatijem tako, kot da bi govorili o pravicah Židov in v studio povabili naciste. Je že res, da se je naša borka Milka v zadnjih nekaj mesecih nekoliko umirila, a kljub temu ostaja polna svojih večnih izjav, da v Novi Sloveniji niso homofobni in da so proti diskriminaciji, samo bog ne daj, da bi homoseksualci kar naenkrat dobili enake pravice, kot jih imajo od boga požegnani pari. In zakaj so sploh morali debatirati o družinskem zakoniku? Mar se ni slovenska javnost že pred dobrega pol leta uskladila: družinski zakonik bo, cerkvenjaki bodo nergali, zbirali podpise in grozili z božjo kaznijo, medtem ko bodo stotim otrokom in vsem nadaljnjim, tudi Venu, ki sta ga v oddaji pokazali simpatični punci, zakonsko zagotovljene enake pravice kot tistim otrokom, ki jih je Ljudmila rojevala med osamosvojitvijo.
Na koncu je telefonska anketa TVS pokazala, da 90 odstotkov klicateljev ne podpira družinskega zakonika, in to je vse, kar je treba reči o smiselnosti takšnih anket in tudi oddaj. Glasovalni stroj SDS je očitno že dokončno amortiziran, nestrpni trio pa se krčevito oprijema še zadnje teme, za katero se bodo borili, preden dokončno utonejo v politično pozabo.
A tovrstna nestrpnost na nacionalki je danes že nekaj vsakdanjega. Naslednji večer smo namreč v Piramidi, kjer so po besedah voditeljice “konstruktivno izmenjevali mnenja”, lahko poslušali psihoanalitika Romana Vodeba, ki je sodobne ženske imenoval “moškinje”, za vse težave moških krivil mame in žene, na koncu pa še navrgel, da uspešne ženske ne bi nikoli peljal na pijačo. Dvomimo, da bo katera od njih njegovo odločitev obžalovala. Nas pa kar malo skrbi, kateri nestrpnež nas bo v nacionalkinem prime-timeu pričakal v naslednjih dneh.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.