Damjana Kolar

 |  Mladina 6  |  Kultura

Paco de Lucia

Eden največjih virtuozov klasične kitare na svetu prihaja v Ljubljano

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved06.jpg

© Arhiv Mladine

V Cankarjevem domu bo 15. februarja ob 20.00 nastopil kralj flamenka in eden največjih virtuozov klasične kitare na svetu Paco de Lucia. K nam prihaja v okviru svetovne turneje, ki jo je začel 8. februarja v Splitu, in sicer z osemčlansko inštrumentalno zasedbo in plesalcem flamenka. Rodil se je leta 1947 kot Francisco Sanchez Gomez, leta 1958 je imel prvi javni nastop, že leto za tem pa je prejel posebno nagrado na flamenko tekmovanju v Jerezu. Pri štirinajstih je imel turnejo s plesalcem flamenka Josejem Grecom, svoj prvi album pa je posnel pri osemnajstih. Leta 1968 je spoznal Camarona de la Islo, enega najboljših pevcev flamenka, s katerim je posnel več kot deset plošč. V svoji bogati glasbeni karieri je sodeloval tudi z jazz glasbeniki Chickom Coreo, Johnom McLaughlinom in Alom Di Meolo, posnel pa je tudi glasbo za nekaj filmov.
Več o njem je povedal direktor in umetniški vodja Slovenskega flamenco festivala, Anže Palka: “Paco de Lucia je pionir popularizacije flamenko kitare in s tem tudi kitare nasploh v svetu, zato se njegov vpliv nedvomno čuti v vseh mlajših generacijah kitaristov, tudi pri meni. Njegovo delo je izjemno in dovršeno, a je hkrati tudi zelo specifično, ker je izrazito usmerjeno v flamenko. Paca sem seveda videl v živo že večkrat, na turneji 2010 pa mu, še posebno za koncert v Ljubljani, želim čim več umetniškega navdiha. Želim si, da bi pričaral koncert, ki bo ponovno spomnil slovensko publiko na pomembnost kitare ter vseh njenih izraznih razsežnosti, ki jih ponuja. Kitara je orkester, orkester je glasba, glasba je življenje!”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.