Staš Zgonik

 |  Mladina 14  |  Politika

Novi minister

Bo Marušič rešil Miklavčičevo zapuščino?

Dorijan Marušič na zaslišanju parlamentarnega odbora za zdravstvo

Dorijan Marušič na zaslišanju parlamentarnega odbora za zdravstvo
© Borut Krajnc

Državni zbor je v sredo za novega ministra za zdravje potrdil dr. Dorijana Marušiča. Poslance je očitno prepričal s svojim nastopom in svojo vizijo, saj mu že na zaslišanju pred pristojnim odborom ni nasprotoval nihče, na glasovanju v državnem zboru pa je ob treh vzdržanih dobil 57 glasov podpore.
Kljub temu imajo nekateri poslanci pomisleke. Andreja Črnak Meglič iz SD se je na primer pri glasovanju vzdržala. Pozdravlja sicer Marušičevo prepričanje, da je treba jasno razmejiti med javnim in zasebnim zdravstvom. To področje je bilo po njenem mnenju v predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti prejšnjega ministra Boruta Miklavčiča, ki je v parlamentarni proceduri, slabo urejeno, saj je v predlogu zakona zdravnikom v javnih zavodih dopuščeno opravljanje dopolnilnega popoldanskega dela pri zasebnikih. Pri tem vprašanju se strinja z Marušičem, ki je na zaslišanju menil, da »igralec Olimpije ne more hkrati igrati še za Slovan«. Bolj skeptična pa je Črnak Megličeva do Marušičevih stališč do pristojnosti Zdravniške zbornice. »Dosledno zagovarjam stališče, da mora biti članstvo v zbornicah prostovoljno in da so zmanjšana po-oblastila, ki so trenutno zapisana v predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti, ustrezna. Marušič pa je na zaslišanju govoril o tem, da ima resne pomisleke o ustreznosti takšne ureditve, s čimer se absolutno ne strinjam.« Skrbi jo tudi Marušičevo zagovarjanje ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga sicer podpira, a se hkrati boji krčenja pravic, ki izhajajo iz obveznega zavarovanja.
Bolj naklonjen Marušiču je poslanec SD Andrej Magajna, ki je tudi ostro nastopil proti zdravstveni reformi ministra Miklavčiča, saj je po njegovem omogočala prekrivanje javnega in zasebnega. »Kandidat za ministra je zatrdil, da ne bo več stihijskega dodeljevanja koncesij. Pozitivno je, da namerava biti previden na področju investicij. Omejil naj bi izrabljanje aparatur v javnih zavodih za tržno dejavnost. Zdaj določene investicije niso bile v prvi vrsti namenjene koristim javnega zdravstva, ampak ustvarjanju presežka s tržno dejavnostjo.« Je pa Marušič po besedah Magajne v zagati - lahko umakne zakon o zdravstveni dejavnosti iz procedure in ga spiše na novo, kar bi bilo sicer najlaže, hkrati pa bi seveda to pomenilo jasno nezaupnico prejšnjemu ministru. Lahko pa se ga loti z amandmaji, kar je tehnično težje, vendar Magajna pričakuje, da se bo kljub temu odločil za drugo možnost. Po njegovih besedah bi Miklavčičeva reforma najverjetneje padla, novi minister pa naj bi z nekaterimi popravki stvari popravil in jo rešil. Sicer pa je Marušič tako ali tako na zaslišanju menil, da predlagane spremembe zakonodaje niso reformne, da pa uzakonjajo nekatere rešitve, s pomočjo katerih bo sistem bolje deloval. Na vprašanje, ali ga skrbi navdušenost opozicije nad kandidatom, pa Magajna odgovarja, da upa, da ga opozicija ni prav razumela. »Mislim, da se bodo razlike pokazale po imenovanju in da jih pred imenovanjem ni želel preveč izpostavljati.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.