Borut Mekina

 |  Mladina 14

Cerkev presenetljivo vrnila dolg

Je moral Vatikan prodati delnice General Motorsa?

Nabirka ...

Nabirka ...
© Denis Sarkić

Zvon Ena Holding, ki je v posredni lasti mariborske nadškofije, je po več kot dveh letih državnim Dravskim elektrarnam končno vrnil 9 milijonov evrov posojila in obresti. Šlo je za še zadnji preostanek od 21 milijonov evrov posojila, ki so ga holdingu sredi leta 2007 odobrile Dravske elektrarne; te je tedaj vodil trgovec z avtomobili Damijan Koletnik. Kot je znano, je holding denar potrošil za nakup Petrolovih delnic, katerih vrednost je nato »v vojni« z Istrabenzom strmoglavila.
Novica o vrnitvi dolga je bila nepričakovana. Presenetila je tudi sedanjega direktorja Dravskih elektrarn Vilijema Pozeba, ki je medtem že razmišljal, kako bi do denarja prišel drugače. Zaradi praznih obljub, ki so se jih predstavniki Dravskih elektrarn najedli zadnje leto, je Pozeb marca od mariborskega sodišča zahteval izvršbo, banke pa so zato holdingu Zvon ena blokirale račune. Pozeb ni izključeval niti zahteve po stečaju holdinga.
Ta se je zdel še toliko verjetnejši, ker so konec marca v holdingu objavili novico, da so lani pridelali za skoraj 56 milijonov evrov izgube. Januarja, februarja in marca pa je vrednost njihovih delnic strmoglavila tako, da so bile nazadnje vredne le še desetino tistega, kar so bile vredne decembra. Kako vrniti denar, so mesece pred tem razpravljali predstavniki holdinga in tudi mariborske nadškofije. Načrtovali so prodajo deležev v družbi T-2, Heliosu, Petrolu, Abanki, Cinkarni Celje in drugih družbah ...
Toda razprodaje cerkvenega premoženja ni bilo in vprašanje, ki se pri tem postavlja, seveda je, od kod holdingu nenadoma 9 milijonov evrov. Predsednik uprave Simon Zdolšek javnosti tega podatka ni želel razkriti. Dejal je zgolj, da denarja niso dobili od bank, temveč od neke finančne institucije, posojilo pa naj bi bili zavarovali z deleži, vrednimi 20 milijonov evrov.
Ker se je v reševanje holdinga v zadnjem času vmešal tudi ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec in ker so o tem vprašanju razpravljali tudi vrhovi slovenske cerkve z ljubljanskim nadškofom Antonom Stresom vred, je mogoče skleniti, da je postal dolg za cerkev moralni problem, veliko večji od zgolj 9 milijonov evrov. Za začasno rešitev holdinga je cerkev gotovo uporabila tudi svoj nefinančni vpliv. Kdo ve, kaj je v ozadju. Med finančniki je že slišati mnenje, da tega verjetno ne bomo nikoli izvedeli. Morda pa je moral Vatikan prodati delnice General Motorsa?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.