Staš Zgonik

 |  Mladina 14  |  Svet

Zdravilski zakon

Kako bo urejeno izvajanje alternativnih terapij?

Do jeseni naj bi Slovenija dobila nov zakon, ki bo urejal področje alternativnih terapij. Zakon o zdravilski dejavnosti, katerega vsebina je tako rekoč že dokončna in čaka na medresorsko usklajevanje, naj bi nadomestil leta 2007 sprejeti zakon o zdravilstvu, ki v praksi ni zaživel tako, kot je bilo predvideno. Predvideval je ustanovitev zdravilske zbornice, predvsem z namenom jasno postaviti mejo med zdravilstvom in uradno medicino. Vendar se je formiranje Zdravilske zbornice izkazalo za težavno nalogo. »Izkazalo se je, da so skupine zdravilcev številčno tako različne, da bi bila sestava ustanovne skupščine zdravilske zbornice popolnoma neuravnotežena,« pojasnjuje generalni direktor direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Janez Remškar. Zato bo z novim zakonom večje breme prevzelo ministrstvo. Strokovni nadzor po posameznih zdravilskih dejavnostih naj bi opravljala strokovna združenja, njihove odločitve pa bo nadziralo ministrstvo. Zdravilske licence, ki naj bi jih podeljevala zbornica, zamenjuje register zdravilcev pri ministrstvu. Zdravilci se ne bodo smeli predstavljati z izmišljenimi naslovi, kot na primer »doktor naravne medicine«. V novem zakonu bo nekoliko znižana zahtevana stopnja izobrazbe, s srednje strokovne na srednjo poklicno, še vedno pa bo zakon od izvajalca zdravilske dejavnosti, ki nima zdravstvene izobrazbe, zahteval opravljanje preizkusa poznavanja zdravstvenih vsebin. »Te zahteve smo postavili na raven srednje zdravstvene šole in posamezniki se pritožujejo, da je to prezahtevno. Vendar na ministrstvu menimo, da je neka stopnja poznavanja anatomije, fiziologije ipd. vendarle potrebna,« pravi Remškar. Za izvajanje akupunkture, homeopatije, kiropraktike in osteopatije bo, tako kot doslej, potrebna končana medicinska fakulteta.
Tudi večina drugih določb ostaja nespremenjena. Od zdravilcev zahtevajo izvajanje dejavnosti v skladu z etičnim kodeksom in poklicnimi standardi, ki jih mora prej odobriti ministrstvo. Pri tem Remškar sicer poudarja, da sam izrecno nasprotuje določilu zakona, ki standarde definira kot »pravila, ki določajo strokovne pristope« za izvajanje posamezne terapije. Po njegovem gre za paradoks. »Čim govorimo o strokovnih parametrih, govorimo o z dokazi podprti medicini. Obstajajo splošno sprejete, utečene zdravilske metode, ki so do neke mere uspešne v smislu psihoterapije in placeba, nekatere metode pa so popolnoma šarlatanske. V tem smislu bi jih lahko delili na pozitivne in negativne, vsekakor pa ne na strokovne in nestrokovne.«
Je pa res, da bodo zdravilci za svoje delo tudi odgovarjali kot strokovnjaki. Ob tem bodo morali voditi dokumentacijo o bolnikih, uporabnika storitev ne bodo smeli odvračati od medicinskega zdravljenja, pri hujših znakih bolezni pa ga bodo morali celo obvezno napotiti k zdravniku, seznaniti se bodo morali z bolnikovim zdravstvenim stanjem, pred začetkom terapije pa bodo morali dobiti še pisno privoljenje bolnika. Da bi morali izvajalci zdravilske dejavnosti bolniku pred terapijo razkriti tudi znanstvene (ne)dokaze o učinkovitosti te terapije, pa ni predvideno ne v zdaj veljavnem ne v prihodnjem zakonu. Remškar je prepričan, da je vsakemu v Sloveniji ta trenutek jasno, kaj je zdravilstvo in kaj medicina, in da posameznik, ki se je odločil, da obišče zdravilca, tudi po takem pojasnilu odločitve ne bi spremenil. Prav tako, dodaja, take ureditve ni nikjer na svetu. Zagotavlja pa, da bo ministrstvo početje zdravilcev skrbno nadzorovalo in se v ta namen tudi kadrovsko okrepilo. Ker so ljudje iz obupa pogosto pripravljeni plačati ogromne zneske za nepreverjene alternativne terapije, nas je zanimalo, ali so morda na ministrstvu razmišljali o omejitvi zdravilskih »tarif«. »Ta trenutek o tem nismo razmišljali, je pa vprašanje dobro. Nesporno bo treba razmišljati v tej smeri,« je bil Remškarjev odgovor.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.