Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

 |  Mladina 14  |  Kolumna

Možganski vsadek

Stranka LDS od največjega poraženca volitev do najbolj turbulentne vladne stranke, ki se sooča z dilemo: postati spet najšibkejša koalicijska stranka ali zavzeti mesto najšibkejše opozicijske stranke

/media/www/slike.old/mladina/pamflet_14.jpg

© Tomaž Lavrič

Vladajoča koalicija je nastala po volitvah 2008, na katerih je najtežji poraz doživela LDS, ki se je komajda uvrstila v parlament. Namesto 23 poslancev so jih našteli samo še 5. Toda, potem so se začele vrstiti medijske interpretacije, češ da Pahorjeva zmaga z 29 poslanci ni realna, saj da je v njegovih odstotkih skrito v resnici veliko število eldeesovcev, ki so se žrtvovali in namesto za LDS glasovali za SD, da bi pripomogli v zmagi nad Janšino SDS.
Do tal poražena stranka se je odtlej začela obnašati kot tiha zmagovalka. Medtem ko je močnejši Desus s 7 poslanci komajda spravil svojega predsednika Karla Erjavca v vlado, je LDS dobila kar dve ministrski mesti in to v represivnih resorjih policije in pravosodja. Najmočnejši kadrovik pa je naenkrat postala odvetniška pisarna Senica, ki je uspela v ministrski zbor lansirati kar dva pravnika s svoje plačilne liste: Katarino Kresal in Aleša Zalarja.
Na volilno noč četrta stranka zmagovite koalicije je že po nekaj dnevih postala tretja po moči. 5 je naenkrat postalo več kot 7, z manj parlamentarne moči je postala član elitne vladne trojice, Desus pa le pridruženi član vlade.
Predsednica LDS Katarina Kresal je kot policijska ministrica že na začetku izvršila tiho revolucijo. Odločila se je, da ne bo upoštevala dotedanjih pravil javnih razpisov za generalnega direktorja policije, in se je odločila, da bo spremenila pravila tako, da bo odslej sama po osebnem izboru postavljala prvega moža policije. Premier Pahor in koalicija sta ustregla njeni želji in uzakonila njen lex cresalis.
Naslednji korak je bilo ad hoc imenovanje LDS Draška Veselinoviča za šefa NLB. Svet Banke Slovenije je namreč ocenil, da je bil postopek izbire direktorja NLB izpeljan neustrezno. In čez čas se je dogodila afera Golobič, v kateri je predsednik Zaresa obtožil Veselinoviča, da je medijem predal prirejene dokumente o kreditih Ultre. Politični rezultat je bil moralni fiasco vodje Zares, kar je katapultiralo LDS na drugo mesto po simbolni moči v vladi. Njenih 5 je štelo več kot Zaresovih 9.
Ko so nekateri mediji konec 2009 razglasili ministrico Kresalovo za žensko leta, se je začela kazati motnja: vlado sicer vodi Borut Pahor, toda prva zvezda vlade je vendar Katarina Kresal. 5 je preseglo celo 29.
Veljala je kot heroina, prikazovala se je kot rešiteljica, saj je nastopala v medijih, kot da ona sama razrešuje bridko usodo izbrisanih, preostale vladne stranke kot da ji samo statirajo.
Krdelo mastifov, ki je pokončalo svojega lastnika, je resda ustavilo njeno glorifikacijo, toda praktično je LDS delovala kot država v državi. Policijski aparat je sredi belega dne aretiral ministra Milana Pogačnika, nato pa prisluškoval ministrici Ljubici Jelušič. Pod vodstvom Kresalove je slovenska policija spominjala na metode Rankovićevega prisluškovanja Titu in Kardelju v šestdesetih. Razlogi za tako drastične metode zoper ministra so neverjetni. Po tej logiki bi namreč po zgledu Pogačnika in Jelinčiča morali aretirati tudi Zorana Jankovića in množico županov, ki so hodili h kmetijskemu ministru na pogajanja o prekvalifikaciji občinskih kmetijskih zemljišč v zazidalna.
Eliminacija ministra Pogačnika je bila sicer pravi masterpiece. Nezaslišana zloraba policije v njegovi aretaciji je bila praktično neopazna, saj jo je zakrilo vsesplošno zadovoljstvo, da je takratni ministrski negativec no. 1 naposled le odletel. Z njim pa podrobna parlamentarna interpelacija za LDS neugodne zadeve Baričevič.
A LDS je kot stroj nadaljevala svojo strategijo. Minister Zalar je vsiljeval odstavitev tožilke Bre-zigarjeve zoper voljo premiera Pahorja. LDS je z njim stavila najvišji vložek: jaz ali ona?
Ko je v nekem trenutku predsednik vlade spregledal, da ga partnerska stranka postavlja pred izvršena dejstva, je izrekel svoj zgodovinski - ne.
In zdaj nastopi znameniti shod veljakov stranke, ki ni potekal v prostorih stranke, ampak znotraj zidov gradu Brdo. Od koder sta potem prišli v medije dve šokantni izjavi novoreka liberalcev. Evroposlanec Jelko Kacin je predsednika vlade imenoval za Sončnega kralja, kar je sicer povsem simpatična metafora, ko bi jo seveda zapisal kak publicist. Toda tako zaničujoče ocene o Borutu Pahorju ne izrekajo niti njegovi največji tekmeci iz SDS.
Še radikalnejši pa je bil podpredsednik LDS in psihiater Slavko Ziherl, ki je o generalni tožilki izrekel dobesedno: Janša je možganski vsadek v glavi Brezigarjeve!
Doslej je za dno političnega primitivizma veljal ex-poslanec SDS Pavle Rupar, ki je v parlamentu dvema poslankama negiral njuno ženstvenost rekoč, da bi jima morali pregledati mednožje. Tokrat vrhovnik LDS izniči osebo generalne tožilke, saj jo je opredelil kot človeka, ki sploh nima svojih možganov!!!!!!!!!???????????????????? ????????????????????????????????
LDS, ki je nekoč veljala kot korektna stranka, ki se izogiba sovražni govorici, je postala nosilec najbolj agresivnega govora. Pri čemer je policijska ministrica Kresalova izgubila še poslednjo kredibilnost. Pred časom se je v več teve izjavah naslavljala na državljane, da prehitra vožnja povzroča nesreče, zdaj pa so jo ujele kamere, kako je njeno vozilo drvelo po avtocesti daleč prek dovoljene hitrosti.
Čas je, da se povprašamo: kaj so ideje, ki jih uteleša in se zanje bori moderna LDS? O sebi pravijo, da bi lahko še veliko dobrega napravili za Slovenijo. Torej, če uspejo odstraniti tožilko brez možganov, bo država zacvetela?
Kaj pa dramatično zadeva bivanje prebivalcev Slovenije? Časnik »Dnevnik« je presenetil z drzno in razumno potezo, ko je pred dnevi namesto političnih peripetij postavil kot osrednjo temo naslovnice trdne delce v zraku. A ne kot floskulo, temveč skozi pogovor z zdravniki, ki so našteli stotine umrlih na leto. Trdni delci niso samo številka, ampak realna grožnja, veliko večja kot prašičja gripa, ki je histerizirala celo državo. Doktor Peter Otorepec prinaša podatke, da zaradi življenja v takšnem okolju vsako leto umre približno 200 ljudi več, kot bi jih, če bi bil zrak bistveno boljši!!!
A tej novi smrti, ki kosi po prebivalstvu, se ni zoperstavil odstopljeni minister za zdravje, ne prva dama zdravniške zbornice in še toliko manj ministrica LDS za policijo, ki ni dala aretirati županov mest, ki brezbrižno opazujejo, kako jim meščani ginevajo zaradi poškodb pljuč in alergij, ne da bi sprejeli ukrepe, s katerimi bi dosegli znižanje koncentracije smrtonosnih delcev pod dovoljeno koncentracijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.