Zamrznjen denar

V uradu za verske skupnosti čakajo na odločitev ustavnega sodišča

Aleš Gulič in Anton Stres

Aleš Gulič in Anton Stres
© Borut Krajnc

Pred dnevi je komisija za preprečevanje korupcije v načelnem mnenju št. 201 ugotovila, da ravnanje urada za verske skupnosti, ki je brez razpisa s pol milijona evrov sofinanciral nepremičninski projekt srbske pravoslavne cerkve, ustreza definiciji korupcije po zakonu o preprečevanju korupcije. Redna notranja revizija poslovanja urada v obdobju 2006-2009, zaradi katere je moral oditi dolgoletni direktor urada Drago Čepar, pa razkriva še številne druge, tudi sistemske nepravilnosti.
Revizija je pokazala, da je težava, iz katere izvirajo vse druge, da urad sploh nima izdelanih nedvoumnih meril za financiranje verskih skupnosti. Gre za t. i. pomoč verskim skupnostim iz proračunskih sredstev, ki jo je urad razdeljeval na prošnjo posamezne verske skupnosti ali prek razpisov. Poleg tega pa je, vsaj v omenjenem obdobju, urad opustil nadzor nad porabo teh sredstev, kar je v praksi pomenilo, da prejemnikom ni bilo treba poročati o porabi sicer strogo namenskih sredstev. Na to naj bi bil urad že leta 2004 opozoril proračunski inšpektor ministrstva za finance, a v uradu neustrezne prakse niso spremenili in niso zagotovili notranjih kontrol, ki bi omogočale učinkovito in racionalno rabo proračunskih sredstev. Vse to se je dogajalo pod vodstvom Draga Čeparja, ki so ga ves čas javno podpirale nekatere največje verske skupnosti na čelu s slovensko RKC in politična desnica.
Kako bo urad vse te nepravilnosti popravil pod vodstvom novega direktorja Aleša Guliča, glede katerega je kritike v Vatikanu pred časom poslušal premier Borut Pahor? »Z dnem, ko sem nastopil funkcijo direktorja urada, sem dodeljevanje finančnih pomoči, ki so tudi ustavno sporne, zamrznil. Glede tega čakamo odločitev ustavnega sodišča, ki bi lahko prišla v kratkem,« pojasnjuje Gulič.
Financiranje verske dejavnosti iz proračuna je po njegovem mnenju ustavno sporno samo po sebi, prav tako tudi financiranje socialnih transferjev za verske uslužbence, ki pa jih urad nemoteno izplačuje, saj tako veleva zakon, katerega izvajanja ustavno sodišče za čas presoje ni zadržalo. Urad po Guličevih besedah prav tako nemoteno sodeluje pri financiranju na mešanih področjih, kjer se denar z ministrstva za kulturo steka v slovensko RKC za varstvo kulturnih spomenikov v njeni lasti.
Vsa ta nerešena vprašanja naj bi uredili v novem zakonu, ki pa ga bodo začeli pripravljati šele po odločitvi ustavnega sodišča, saj naj bi nova pravila igre spisali v skladu z usmeritvami ustavnega sodišča.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.