Borut Mekina

 |  Mladina 19  |  Politika

Marš iz Afganistana!

Po Mladinini peticiji za preoblikovanje vojske še peticija Katedre za pacifizacijo slovenskih vojakov

Slovenski borci v Afganistanu

Slovenski borci v Afganistanu
© Denis Sarkić

Pa imamo še eno peticijo, ki načenja namere obrambnega ministrstva, da Slovensko vojsko spremeni v globalni intervencijski oddelek. Mariborski tednik Katedra je ta teden začel zbirati podpise za umik Slovenske vojske iz Afganistana. V spremnem besedilu, ki so ga podpisali uredniki in sodelavci tednika, med prvopodpisanimi Aleš Kustec, Igor Mekina, Boris Vezjak, Damir Mlakar, Daša Purgaj in Andrej Adam, poleg umika zahtevajo še, da država tako privarčevana sredstva nameni za civilne, humanitarne in civilnodružbene projekte v Afganistanu in Sloveniji ter da si država začne prizadevati za mirno reševanje sporov v svetu, v skladu z ustanovno listno OZN.
Morda bi utegnil kdo reči, da prihaja pobuda kakšnih pet let prepozno, vendar to ni res. Peticija prihaja v primernem trenutku, saj bo jeseni na sporedu parlamentarna razprava o varnostnih razmerah v Afganistanu, ko bo morala politična elita prevzeti odgovornost za odločitev, ali se naj Slovenija v skladu z željami ZDA prvič v svoji zgodovini udeleži ofenzivne vojne ali pa naj se začne umikati. Vlada je namreč že decembra lani sklenila, da začne obrambno ministrstvo priprave, izobraževanje in urjenje slovenskih vojakov, ki se bodo afganistanski vojski pridružili v napadih na upornike. V ta namen smo že kupili nove hummerje in za to smo morali kupiti tudi patrie, ki naj bi tako končno upravičile visoke stroške, ki smo jih doslej imeli z njimi. Dokončna odločitev o vpletanju Slovenije v vojno - ali odhodu iz nje - pa naj bi vlada sprejela septembra.
V uredništvu Katedre pozivajo, naj politika izbere drugo opcijo. Prepričani so, da slovenski vojaki v tej azijski deželi branijo marionetni režim Hamida Karzaja in da so postavljeni v nečastno vlogo, ki sramoti njihove zgodovinske vzornike. Da se Slovenska vojska v Afganistanu spreminja v tujega agresorja, v orodje nezakonite okupacije Afganistana, pričajo poboji nedolžnih civilistov, uničevanje afganistanskih vasi, mučenje ujetnikov in nezakonito zapiranje upornikov. Vojna postaja vse bolj intenzivna, »terorizma« ni manj, ampak več. Število napadov z obcestnimi bombami se je podvojilo, število napadov ameriških brezpilotnih letal pa se je potrojilo. V uredništvu Katedre ocenjujejo, da cilji vojaške operacije niso le nezakoniti, ampak tudi nedosegljivi in zgrešeni, zaradi česar je t. i. samoobrambna vojna že zdavnaj ušla z vajeti.
Peticijo lahko podpišete na www.katedra-on.net. Ali pa ne. Lahko seveda še naprej verjamete, da se mora Nato v eni od najrevnejših držav na svetu braniti pred hipotetično grožnjo t. i. globalnega terorizma. Mimogrede, tudi Mladina še vedno zbira podpise za temeljito reformo Slovenske vojske. Peticijo z naslovom Ukinimo vojsko je do tega tedna podpisalo 8645 ljudi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.