Vanja Pirc

 |  Mladina 23

Tajni sestanek

O čem sta na Brdu govorili delegaciji šolskega ministrstva in Svetega sedeža?

Vatikanska delegacija z Ivanom Štuhecem

Vatikanska delegacija z Ivanom Štuhecem
© Borut Krajnc

Prejšnji petek in soboto je na Brdu pri Kranju potekala ministrska konferenca Sveta Evrope, na kateri so šolski ministri razpravljali o pomenu izobraževanja v trajnostnih demokratičnih družbah. A na Brdu niso bili le ministri in namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope Maud de Boer-Buquicchio, pa tudi ne le predstavniki številnih drugih organizacij, ki se ukvarjajo z izobraževanjem. Tam je bila prav tako delegacija Svetega sedeža, ki se je v soboto ob robu ministrske konference skoraj povsem mimo oči javnosti sestala s šolskim ministrom Igorjem Lukšičem.
Lukšič je sicer član vladne komisije za dialog z verskimi skupnostmi, ni pa njen predsednik. To funkcijo opravlja minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, zato se zdi, da bi bilo smiselneje, če bi se predstavniki Svetega sedeža sestali z njim. Navsezadnje je komisija tista, ki naj bi v imenu vlade reševala nerešena vprašanja z verskimi skupnostmi, in v primeru RKC je takih vprašanj kar nekaj, od statusa Blejskega otoka do vračanja denacionaliziranega premoženja, pa tudi nedavne odločbe ustavnega sodišča v zvezi s tem, da predstavnikov verskih skupnosti ne bi smeli zaposlovati v javnih bolnišnicah in zaporih. Ker so se predstavniki Svetega sedeža tokrat sestali le z Lukšičem, so bili pogovori očitno povezani zgolj z izobraževanjem.
Na šolskem ministrstvu so potrdili, da so na srečanju res govorili o pogledih na vzgojo in izobraževanje v obeh državah. Izmenjali so tudi mnenja o ministrski konferenci Sveta Evrope, sicer pa je beseda tekla predvsem o položaju katoliškega šolstva v Sloveniji. Kot pravijo na ministrstvu, je minister povedal, da je to področje dobro urejeno, sogovorniki pa so izrazili željo po stoodstotnem financiranju katoliških šol. Ta želja za zdaj sicer nima kakšnih realnih možnosti za uresničitev, je pa seveda stalnica. Še najbližje uresničitvi je bila pod prejšnjim ministrom Zverom, a se je tudi Janševa vlada takšni odločitvi nazadnje odrekla zaradi številnih kritik, da bi tako obsežno sofinanciranje zasebnih šol lahko ogrozilo javno šolsko mrežo.
Srečanja so se udeležili po trije predstavniki šolskega ministrstva in Svetega sedeža. Ministrstvo sta poleg ministra Lukšiča zastopali še njegovi sodelavki Viljana Lukas in Lidija Goljat Prelogar, Sveti sedež pa vodja Kongregacije za katoliško izobraževanje Jean-Louis Brugues, ki je sicer nekakšen šolski minister, svetovalec pri isti kongregaciji Stefano Sanchirico in moralni teolog Ivan Štuhec. Da se je srečanja udeležil tudi Štuhec, bo morda marsikoga presenetilo, saj gre za enega najvidnejših in najbolj prepoznavnih predstavnikov RKC v Sloveniji. A vendarle: je predstavnik RKC. Štuhec o vsebini bilateralnega pogovora ni želel govoriti, saj za to, kot pravi, ni pristojen in tudi »skupni komunike ni bil predviden«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.