Goran Kompoš

 |  Mladina 34  |  Kultura

Ko ne moreš zgrešiti

Moveknowledgement in Darkwood dub na festivalu Carniola

Moveknowledgement v izvrstni formi

Moveknowledgement v izvrstni formi

“When in doubt - C4” se glasi geslo priljubljenih Preizkuševalcev mitov. Fraza “ko dvomiš, pojdi na koncert zasedbe Moveknowledgement” pa bi v prihodnje morda lahko postala moto ekipe Audija. Minuli teden, ko na domačih koncertnih prizoriščih ni bilo omembe vrednega dogajanja, se je edina priložnost tistim bolj razvajenim koncertohodcem ponudila v obisku nastopa ljubljansko-novomeške peterice na festivalu Carniola v Kranju. No, skupaj z njo so resda nastopili še popularni beograjski downtempaši Darkwood Dub, toda vsled vnovičnega odličnega koncerta domačinov so slednji prej kot ne imeli zelo težko nalogo, in to kljub dejstvu, da so celo zelo spodoben bend. Tudi v koncertnem kontekstu. Toda Moveknowledgement so spet potrdili, da so v zadnjih letih zrasli v najbolj zanimiv domač glasbeni kolektiv, ki ga z veseljem predstaviš entuziastom, ko te vprašajo po slovenskih glasbenih ustvarjalcih.
Bistvena razlika med obema zasedbama je bila podana tako rekoč na pladnju. Medtem ko za Darkwood Dub nekako velja, da jih vidiš enkrat in veš, kaj lahko pričakuješ prihodnjič, Moveknowledgement praktično z vsakim koncertom ponudijo drugačno (novo) izkušnjo. To pa je za bende, ki nagovarjajo sredinsko publiko prej izjema kot pravilo. Bržkone gre vzgib za njihovo nenehno raziskovanje lastne forme najprej iskati v N’tokovih improvizatorskih izletih, toda pri tem mu vse bolj uspešno in zvedavo sledi tudi preostala četverica, ki domišljeno in drzno širi predvsem skladbe z izvrstne plošče Listen to Nebukadnezar. Tokrat so preverjenemu repertoarju dodali še material, ki bi luč dneva utegnil ugledati na za konec letošnjega leta napovedanem novem albumu, s katerim bo zasedba, če ji bo tudi v studiu uspelo ujeti koncertno intenzivnost, igrivost in zanimive zvočne domislice, nedvomno le še utrdila svoj primat med domačimi glasbenimi kreativci.
Po navdihujoči predstavi domače peterice so se sicer izjemno čislani Beograjčani znašli v nehvaležnem položaju. Kot pa pritiče njihovi brezskrbni, laid-back pozi, se s svojimi predhodniki niso preveč obremenjevali, pač pa preprosto sestavili rutiniran nastop v običajnem sproščenem razpoloženju. V zanimivem, hipnotičnem akustično-elektronskem zlitju raznoterih vplivov so predstavili nekaj svojih največjih hitov, s kakšno priredbo osvetlili navezanost na karibske muzike in potrdili, da kljub več kot dvajsetletnemu stažu povsem suvereno držijo korak z mnogo mlajšimi bendi z območja bivše skupne države. Ob vedno svežem, zanimivih idej polnem muziciranju zasedbe Moveknowledgement to morda ni bilo tako očitno, bi pa organizatorji zadrego zlahka rešili, če bi na oder denimo najprej poslali Darkwood Dub. Navsezadnje bi bil že čas, da vrstnega reda nastopajočih ne kroji več njihov status ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.