Marjan Horvat

 |  Mladina 36

”Samoukinitev” Nemčije

Ali Nemci res postajajo neumnejši ali pa se pojavlja rasizem?

Konec avgusta je v Nemčiji Thilo Sarrazin objavil knjigo Nemčija ukinja samo sebe - Kako postavljamo svojo deželo na kocko. Avtor ni kdorkoli, ampak politik nemških levosredinskih socialnih demokratov (SDP) in član upravnega odbora Nemške centralne banke.
V knjigi, ki meji na rasizem, se je lotil za nemški in evropski kulturni in politični milje občutljive tematike: upadanja rodnosti v državi, politike priseljevanja in nastanka nekvalificiranega delavskega razreda, ki ga sestavljajo v glavnem priseljenci - zlasti »nevarni« muslimani, ki se niso sposobni integrirati v nemško družbo. Sarrazin je v devetih poglavjih predstavil poglede na socialne težave države, na razvoj in delovanje trga delovne sile in vlogo priseljencev na njem. Po njegovih analizah se bo v Nemčiji z nadaljnjim upadanjem rodnosti leta 2020 ustavila gospodarska rast, leta 2050 pa se bo število njenih prebivalcev, starejših od 65 let, podvojilo. Zaradi velikega zmanjšanja števila domačih ljudi, sposobnih za delo, bo nemški razvoj v prihodnjih desetletjih odvisen od kakovosti delovne sile, Nemci pa bi morali že zdaj dovolj vlagati v ta namen. Če tega ne bodo storili, pravi Sarrazin, če ne bodo oblikovali presežkov pri pridobivanju kakovostne delovne sile, ki bo nujno potrebna za gospodarski razvoj, se jim slabo piše. »Ta kakovost pa je odvisna od demografskih trendov, priseljevanja in količine delovne sile, kakovosti njene socializacije, ravni izobrazbe, starostne sestave in - če se bo imigracija še nadaljevala - tudi od socializacije in izobrazbene ravni priseljencev.« Imigranti mu povzročajo največ težav, kajti večina jih ima nizko izobrazbo, se slabo vključuje na trg dela in se prepočasi integrira v nemško družbo. Zato napoveduje: »Nemčija bo z upadanjem rodnosti postala 'majhna in neumna'.«
Javnost je še »sprejela« Sarrazinove teze, da se je Nemčija z odprtjem meja za priseljence obsodila na upad inteligence povprečnega državljana in da Nemci »po naravni poti postajamo neumnejši«, a tako rekoč na predvečer izida knjige je dodal še pripombo o Judih, ki »imajo neko posebno gensko zasnovo«, to pa je povzročilo vihar med Judi v Nemčiji in po svetu. Zaradi protijudovskih izjav je Sarrazin lani že izgubil položaj finančnega svetnika v berlinskem senatu. So pa zanimivi odzivi javnosti: polovica anketirancev nasprotuje njegovi razrešitvi s položaja v Nemški centralni banki in prav toliko se jih ne strinja z njegovo izključitvijo iz SDP, čeprav je naredil »veliko neumnost«, ki jo sedaj obžaluje.
Sicer pa Sarrazin receptov o tem, kako naj se nemška družba znebi »vzporednih družb«, v katerih živijo priseljenci, ne ponuja. Gre za po vsej zahodni Evropi aktualno vprašanje integriranja prišlekov v »avtohtone« družbe, saj se bodo morale sprijazniti z njimi, če hočejo preživeti. Kako naj se integrirajo v družbo, pa je izziv za vse, ki smo del evropske zgodbe. Pot rasizma in stereotipov, kakršno ponuja tudi Sarrazinovo pisanje, gotovo ni prava.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.