Vanja Pirc

 |  Mladina 36

Izgon avtomatov za hrano

Varuhinja opozarja, da je ministrstvo poskrbelo za otroke, ne pa tudi za odrasle

»Zdravi« obroki iz avtomata za hrano

»Zdravi« obroki iz avtomata za hrano
© Borut Peterlin

Začetek novega šolskega leta je v slovenski šolski sistem spet prinesel številne novosti, od vrnitve ocene ena do združitve zimskih počitnic v en sam termin. Med pomembnejšimi novostmi pa so tudi korenite spremembe pri subvencioniranju šolske prehrane. Osnovnošolci in srednješolci bodo imeli poslej delno subvencionirano prehrano, to pomeni, da jim bo država plačala dve tretjini vrednosti malice, preostalo tretjino bodo plačali njihovi starši. Izjema bodo otroci iz socialno ogroženih družin; zanje bo malica brezplačna.
Ukrep, ki ga je ministrstvo napovedalo spomladi, je poskrbel za precej nezadovoljstva med dijaki, saj so bile njihove malice zadnji dve leti brezplačne in v spremembi vidijo nedopusten poseg v svoje pravice. Drugače od njih so bili starši osnovnošolcev nad ukrepom bistveno bolj navdušeni, saj so doslej plačevali polno ceno malice. Ministrstvo je kljub protestom vztrajalo, da je nova rešitev pravičnejša, določilo je tudi, da se morajo mladi po novem redno prijavljati k malici, s čimer naj bi zmanjšali količino zavrženih obrokov, iz šol pa so morali odstraniti tudi avtomate za hrano in pijačo, saj so ti, kot so ugotovili, nezdravi, nepotrebni in namenjeni promoviranju tržnih znamk, hkrati pa še stopnjujejo socialne razlike med mladimi.
Prepoved avtomatov za hrano in pijačo v šolah seveda ni slovenska posebnost, poznajo jo tudi denimo v Franciji, Grčiji in Litvi. Zanimivo pa je, da prav zdaj o njej razpravljajo v ZDA, ki veljajo za negativen zgled pri urejanju šolske prehrane. V državi, kjer imajo približno dve tretjini odraslih in tretjina otrok previsoko telesno težo, se je skušal pred časom osveščanja o tem, kako pomembno je, da se otroci prehranjujejo čim bolj zdravo, po podobnem projektu doma lotiti angleški zvezdniški kuhar Jamie Oliver. Ponekod je naletel na ugoden odziv, spet drugod na skrajno negativnega, saj so nekateri menili, da je prehranjevanje s preslano, presladko in premastno hrano njihova pravica. Kakorkoli že, zdaj naj bi se v ZDA lotili temeljite spremembe predpisov, ki urejajo prehrano otrok v šolah, med prvimi ukrepi, o katerih naj bi odločal kongres, pa naj bi bila ravno spodbujanje šolskih zajtrkov in kosil ter umik avtomatov za hrano in pijačo.
Avtomati so vse bolj na udaru tudi med zaposlenimi v podjetjih, kjer imajo na voljo le takšno obliko prehrane, saj ti poročajo, da po ponudbi iz avtomatov raje ne posežejo, zlasti zato, ker so v njih praviloma zgolj čokolade, piškoti, krekerji in sladki napitki. Kljub temu so v uradu varuhinje človekovih pravic nedavno opozorili, da je pregon takšnih avtomatov s slovenskih šol sporen. Ker imajo številne srednje šole organizirano tudi izobraževanje ob delu in druge oblike izobraževanja odraslih, naj bi bili ti v popoldanskem času in ob koncu tedna prikrajšani za možnost nakupa hrane in pijače. Dvomijo tudi, da se bodo zgolj zaradi pregona avtomatov otroci prehranjevali bolj zdravo. To drži. A če bodo imeli pred nosom vsaj eno nakupno mesto z nezdravo hrano manj, ob napadu lakote morda ne bodo najprej pomislili ravno na takšne prigrizke.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.