PETER KURALT

 |  Mladina 36

DEKLA GOSPODARSTVA

NOVA SHEMA SOFINANCIRANJA DOKTORSKEGA ŠTUDIJA

Na ministrstvu za visoko šolstvo so razgrnili novo shemo sofinanciranja doktorskega študija. Ukrep z zgovornim imenom Inovativna shema za sofinanciranje doktorskega študija za spodbujanje sodelovanja z gospodarstvom in reševanje aktualnih družbenih izzivov napoveduje niz radikalnih posegov v financiranje raziskovalne de-javnosti.
Inovativna shema v celoti nadomešča način sofinanciranja podiplomskega študija, ki je bil v veljavi od leta 1998. Kot preberemo v dokumentu, ki ga je ministrstvo poslalo javnosti, bodo z novim šolskim letom do sofinanciranja doktorata upravičeni samo kandidati, »ki bodo izvedli raziskovalno delo, relevantno za gospodarstvo ali širšo družbeno ureditev«. Tisti, ki se ukvarjajo z družboslovnimi oziroma humanističnimi vedami, pa bodo za sredstva lahko kandidirali samo še v okviru programa mladih raziskovalcev, ki ga izvaja Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Kot ugotavlja dr. Oto Luthar, direktor Znanstvenoraziskovalnega centra v Ljubljani, »je predlog, ki sofinanciranje bodočih doktorskih študentov/študentk na področju družboslovja in humanistike povezuje izključno s programom mladih raziskovalcev/raziskovalk, neposrečen, čeprav hkrati odpira možnost za nujno selekcijo študentov na tej stopnji izobraževanja«. Inflacija doktorskih kandidatov - med letoma 1998 in 2010 je število študentov na doktorskem študiju naraslo za 3000 - govori v prid tezi, da je selekcija na zadnji stopnji študija potrebna, vprašanje pa je, ali lahko uporabnost in neposredne gospodarske učinke postavimo za edino merilo kakovosti raziskovalnega dela. Kot dodaja Luthar: »V vseh okoljih z dolgo tradicijo kakovostnega izobraževanja izbiro opravijo ljudje iz akademskega prostora in ne ljudje iz gospodarstva.«
Če bi želeli z institucijo mladih raziskovalcev spodbuditi najbolj nadarjene posameznike, ki se ukvarjajo z družboslovno-humanističnimi znanostmi, bi moral biti proces izbire povsem javen in transparenten. Vendar izkušnje kažejo, da ni vselej tako. Dr. Rastko Močnik s Filozofske fakultete v Ljubljani meni, da je »sistem izbire mladih raziskovalcev nesmiselno zbirokratiziran, hkrati pa povsem skorumpiran«.
Čeprav na ministrstvu poudarjajo, da želijo z novim programom sofinanciranja spodbujati predvsem najbolj motivirane posameznike, vede ali nevede zamolčijo, da nova shema izključuje vse študente, ki letos končujejo zadnji letnik doktorskega študija po starem, predbolonjskem programu. Med njimi ni malo takšnih, ki dosegajo vrhunske znanstvene rezultate, a kljub temu ne bodo mogli kandidirati za sofinanciranje šolnine. Inovativna shema namreč vpeljuje nova pravila v času, ko vzporedno potekata stari in bolonjski doktorski študij, a je zasnovana tako, kot da starega doktorskega študija ne bi bilo več, to pomeni, da država znova pušča na cedilu vse, ki so verjeli njenim obljubam.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.