Borut Mekina

 |  Mladina 36

Vrnitev partijske knjižice

SDS je začela izdajati serijo knjig o veličini svojega vodje

Pisatelj, novinar, politik Miro Petek

Pisatelj, novinar, politik Miro Petek
© Borut Peterlin

Zbirke zaprašenih, nikoli prebranih knjig, zbrana dela z govori ali mislimi velikih mož, izdana zgolj zato, ker urednik ni mogel ali smel reči ne, so ena izmed pritiklin totalitarnih režimov. Njihov čas naj bi bil minil, smo mislili, če ne zaradi drugega, vsaj zaradi novodobnih ekoloških pomislekov in varovanja gozdov.
A zmotili smo se. V orbiti izdajateljev blizu SDS so ta mesec izdali dve knjigi na nerecikliranem papirju. Podjetje Nova obzorja, ki je v solastništvu SDS, in založba Pivec, ki je v lasti Gregorja Pivca, nekdanjega kandidata SDS za župana Maribora, sta izdala neke vrste izbor misli, izjav, komentarjev, odgovorov ali odzivov voditelja stranke Janeza Janše.
Prva knjiga V Sovinem gnezdu je delo nekdanjega novinarja Mira Petka in govori o aferi Sova. V naslovu sicer obljublja veliko razkritje tajne organizacije, a dejansko je napad na novinarje in politične nasprotnike, ki so v času afere Sova servisirali javnost. Čeprav je v knjigi čutiti pridih raziskovalnega novinarstva, je v njej edina resnica pogojena s člansko izkaznico SDS, ki resnicoljubne ločuje od manipulativnih, dobromisleče od zlih, člane SDS od novinarjev. Čeprav se je Petek trudil z argumenti, ostane neprepričljiv že pri uvodu v afero. Če je Janša želel ob pomoči posebne vladne komisije celovito pregledati in razkriti Sovo, bi moral o tem obvestiti nadzorni organ, to je parlamentarno komisijo za nadzor nad obveščevalnimi službami.
A pri Petku je ostalo vsaj še nekaj novinarskega sloga, Dejanu Kalohu, bivšemu sekretarju Lipe, ki je postal vernik SDS, pa je treba za presežek, ki ga je napisal o Janši, res čestitati. V pičlih nekaj mesecih je na 300 straneh knjige Od partije do Patrie zbral večino Janševih odgovorov na najrazličnejše očitke iz afere Patria. Knjiga je tako dobra, da moramo povzeti nekaj avtorjevih misli. Kaloh zapiše, da je »veličina Janeza Janše v njegovi skromnosti«, Janša je zanj »tihi junak«. Janša je poleg brata Kalohovega dedka drugi človek, ki mu je »vodilo pri političnem razmišljanju«. Janša je zaradi »predanosti Sloveniji zamudil neskončno število sončnih zahodov«. Slovenija bi morala biti temu človeku, »ki malo govori, a veliko naredi«, hvaležna, da jo je nekoč že vodil. A konec knjige o zaroti je optimističen. »Bliža se čas rumenega sonca, ki bo razbilo krvave oblake, ter čas modrih rek in potokov, ki bodo dokončno sprali nekdanje zločine. To bo čas novega slovenskega človeka, neobremenjenega s travmatično preteklostjo ... Čas nove slovenske pomladi. Ljudstvo z Roške se spet prebuja, druga slovenska republika že trka na vrata.«
Takšne lirike ne najdemo niti na koncu zbranih del najbolj nezmotljivih in največjih mož.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.