|  Mladina 36  |  Kultura

Jelena Sitar Cvetko, umetniški vodja Mednarodnega festivala LUTKE

... o festivalu, ki nastaja v organizaciji Lutkovnega gledališča Ljubljana in se ga lahko udeležite še vse do nedelje

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz4318b5.jpg

© Borut Peterlin

“Slovensko lutkarstvo bo letos decembra staro sto let. Milan Klemenčič, pionir na tem področju, je delal v isti zgradbi, kjer imamo danes Mednarodni festival LUTKE. Že desetega po vrsti. Lutkarji in gledalci se sprašujemo, kakšne naj bi bile lutke v enaindvajsetem stoletju in zakaj naj bi jih gledali. Zato, ker se, vedno drugačne, a vsakokrat na novo, borijo proti našemu najglobljemu strahu, proti smrti. V nasprotju z ljudmi so lutke namreč neumrljive in zato večne. Pomagajo nam razumeti svet v nas in okrog nas, saj naše notranje vsebine postavijo na svetlo, da si jih lahko ogledamo. Tudi v učilnicah in ordinacijah. Lutke so povsod, v izložbah, na cesti, nekatere celo v gledališču. Takrat so pasti, ki jih nastavljamo umetnosti, da se ujame vanje. Večkrat jim to uspe in takrat se čudimo njihovim neskončnim izraznim možnostim. Zagotavljam vam, da bo tudi letos tako. Od lutkarjev in lutk v LGL se po festivalu poslovim. Hvaležna sem jim za odlično delo in številne nagrade, ki smo jih skupaj prislužili v zadnjih dveh letih, ko je bila lutka izhodišče vseh naših premišljevanj in dejanj.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.