Darja Kocbek

 |  Mladina 37  |  Ekonomija

Porast zahtevkov za pomoč brezposelnim

Leta 2009 je 13 držav članic poslalo v Bruselj 30 vlog za pomoč brezposelnim v skupnem znesku 166,6 milijona evrov

Resorni minister Ivan Svetlik

Resorni minister Ivan Svetlik
© Borut Peterlin

V zadnjem času je evropska komisija odobrila več zahtevkov držav članic EU za pomoč iz evropskega globalizacijskega sklada za delavce, ki so zaradi krize izgubili zaposlitev. V začetku septembra je odobrila 2,7 milijona evrov pomoči za dobrih 1400 delavcev v Španiji, za katere ni več služb v avtomobilski industriji. Portugalcem je odobrila 2,4 milijona evrov pomoči za 839 delavcev, ki so izgubili zaposlitev v proizvodnji polprevodnikov. Dancem je komisija pozitivno rešila vlogo za odobritev pomoči delavcem, ki so izgubili službo na področju pomorstva, gre za 7,5 milijona evrov za 951 delavcev. Da izpolnjujejo pogoje za pomoč, je komisija ocenila tudi za 512 odpuščenih delavcev v proizvodnji polprevodnikov na Nizozemskem. Zanje je odobrila 1,8 milijona evrov. Vse te odobritve morata potrditi še svet EU, torej države članice, in evropski parlament.
Evropska komisija navaja, da so države članice EU v letu 2009 na evropsko komisijo poslale šestkrat več vlog za pomoč iz evropskega globalizacijskega sklada kot leto prej. Lani je denar iz tega sklada za pomoč 11 tisoč odpuščenim delavcem dobilo osem držav v skupnem znesku 52,3 milijona evrov. Prvo vlogo za odobritev pomoči iz tega sklada je letos aprila komisija dobila tudi iz Slovenije. Ministrstvo za delo je zaprosilo za pomoč 2554 presežnim delavcem Mure. Skupna ocena vrednosti vloge je dobrih 3,4 milijona evrov. Ker EU sofinancira 65 odstotkov, ministrstvo iz evropskega sklada pričakuje približno 2,2 milijona evrov.
Minister za delo Ivan Svetlik je prejšnji teden ocenil, da bo na evropska sredstva za Muro treba čakati še kakšnih pet mesecev. Hkrati je tudi nakazal, da bodo na ministrstvu verjetno preučili tudi možnost za vložitev prošnje za pomoč delavcem, ki so izgubili zaposlitev v Preventu. Dodal je še, da so sredstva iz globalizacijskega sklada manj ugodna kot sredstva iz evropskega socialnega sklada, saj je treba prispevati več domačih sredstev.
Leta 2009 je 13 držav članic poslalo v Bruselj 30 vlog za skupaj nekaj manj kot 166,6 milijona evrov pomoči za 29.021 delavcev, ki so izgubili zaposlitev v 17 industrijskih sektorjih, kar je 700 odstotkov več kot leta 2008. Vse vloge razen dveh so na komisiji obravnavali po novih pravilih, ki so začela veljati 1. maja 2009. Nova uredba državam članicam omogoča oddajo vlog po poenostavljenem postopku, pa tudi pogoji za financiranje so zdaj poenostavljeni.
Leta 2009 so sprejeli deset sklepov za dodelitev pomoči iz globalizacijskega sklada - osem na podlagi vlog iz leta 2009, dve pa na podlagi vlog s konca leta 2008. Dodeljena pomoč je bila odobrena približno 11 tisoč delavcem, ki so izgubili zaposlitev v Avstriji, Belgiji, na Irskem, Nizozemskem, Portugalskem, Švedskem in v Španiji. Denar iz globalizacijskega sklada so prejeli za sofinanciranje ukrepov aktivne politike zaposlovanja (pomoč pri iskanju zaposlitve, usposabljanje in prekvalifikacije, pomoč za večjo mobilnost in podpora pri ustanavljanju podjetij).
Na podlagi devetih pomoči, ki so jih države članice prejele pred letom 2009, je na koncu obdobja prejemanja novo zaposlitev našlo 3717 delavcev iz avtomobilskega in tekstilnega sektorja ter sektorja mobilne telefonije. To je 40,1 odstotka prejemnikov pomoči.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.