Vanja Pirc

 |  Mladina 38

K4 za zmeri?

Kaj čaka K4, potem ko je vodstvena ekipa Kluba K4 odstopila zaradi nevzdržnih razmer?

Protestna Tape-art akcija

Protestna Tape-art akcija
© Martion

Enega osrednjih ljubljanskih klubov, Klub K4, vsakih nekaj let doletijo pretresi, zaradi katerih je ogrožen njegov obstoj. Zdaj je ponovno počilo, in sicer med ekipo, ki je klub vodila zadnja leta, in Zavodom K 6/4, pod pokroviteljstvom katerega deluje klub. Spor je pripeljal tako daleč, da so sodelavci kluba, med katerimi so DJ-ji, VJ-ji, kruji in grafični oblikovalci, te dni spisali protestno pismo in v njem opozorili, da klub že nekaj časa nima zagotovljenih tehničnih in finančnih možnosti za izvajanje programa na ravni, ki so je bili obiskovalci vajeni doslej. Protestniki pozivajo k temeljiti reorganizaciji Zavoda K 6/4, če te ne bo, pa se bojijo, da izvajanje kakovostnega nekomercialnega programa v Klubu K4 kmalu sploh ne bo več mogoče.
Glavna težava naj bi bila v tem, da je klub, ki podpira množico sodobnih glasbenih zvrsti, ves čas posloval razmeroma dobro, njegov upravljavec, Zavod K 6/4, ki je v lasti Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, pa naj bi vanj kljub temu vlagal razmeroma malo. Njegov prihodek naj bi bil prerazporejal med vse svoje projekte, tudi denimo za Galerijo Kapelica in Kiberpipo, ki pritegneta veliko manj obiskovalcev in imata zato tudi nižje prihodke. To načeloma ne bi bilo sporno, če ne bi Klub K4 po besedah insajderjev postopoma postajal nekakšna molzna krava, ki se je morala sama boriti za preživetje. Posledice takšne politike menda najbolj občutijo nastopajoči. »Dejstvo je, da se v klubu ni dalo normalno igrati. Enkrat niso bile dobre igle na gramofonih, drugič niso delali kanali na mikserjih, tretjič niso delali projektorji. Vse to se v klubu, ki posluje pozitivno, ne bi smelo dogajati,« pravi eden naših mednarodno najbolj priznanih producentov elektronske glasbe Octex, ki je zaradi razmer v K4 zaskrbljen. Vodstvo kluba je zavod opozarjalo, da tako ne gre več naprej, a ker so pozivi menda vedno naleteli na gluha ušesa, je s položaja pred časom odstopil vodja kluba Uroš Veber. Kmalu za njim je odšla tudi preostala vodstvena ekipa.
Direktor Zavoda K 6/4 Miloš Krajnc očitke zavrača. Pravi, da imajo v zavodu zaradi narave dela, statusa nevladne organizacije in predvsem različnih virov financiranja občasno oteženo poslovanje oziroma težave z likvidnostjo, a Klub K4 naj bi imel po njegovih zagotovilih vedno prednost in »bi prej lahko rekli, da mogoče zaradi tega trpita druga glavna projekta (Kapelica in Kiberpipa)«. Krajnc ne vidi razloga, da bi se program kluba v prihodnje »kakorkoli krčil zaradi zmanjšanih finančnih sredstev«, novo vodstvo pa naj bi izbrali do konca oktobra. K izbiri naj bi povabili tudi skupnega predstavnika ekip, ki delujejo v klubu, klub pa naj bi medtem nemoteno deloval naprej, saj so že začeli novo sezono.
Del dosedanje ekipe je prejšnjo soboto res pripravil otvoritveni dogodek nove sezone, a predvsem zato, ker ni želel odpovedati že dogovorjenih in plačanih nastopov. Dogodek je bil sicer pospremljen s protestno tape-art akcijo, s katero so sodelavci K4 skupaj z obiskovalci opozarjali na to, česa v K4 nočejo in kako pomembno je, da ostane klub namenjen alternativni glasbeno-vizualni ponudbi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.