Huda učna ura

Poplave bodo enako uničujoče, vse dokler bomo sproti pozabljali lekcije, ki jih vsakič znova dobivamo

Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki
© Borut Krajnc

To je za Mladino pred tremi leti, po poplavah v Železnikih, izrekel projektant Rok Fazarinc, eden največjih strokovnjakov za urejanje voda v Sloveniji. In to veliko pove o našem odnosu do poplav. Strokovnjaki, ki neprestano opozarjajo na neustrezno urejenost vodotokov in spremljajoče infrastrukture, so nekaj dni po tem, ko doživimo katastrofalne poplave, oblegani. Vsi jih poslušajo, jim kimajo, mediji jih lovimo za mnenja in izjave. A kaj, ko potem katera od revij objavi novo zgodbo o Damijanu Murku, po možnosti o tem, kako so mu poplave uničile frizuro, ki je seveda veliko »zanimivejša« in bolj sveža od strokovnega razglabljanja o varovanju pred stoletnimi vodami in nezadostnih vlaganjih v gradnjo vodne infrastrukture. In strokovnjaki so do naslednje ujme spet prepuščeni svojemu svetu.
»Narava je potrdila izjavo. Poplava v Ljubljani bi lahko bila še katastrofalnejša. Do sobote se ni spremenilo nič, državni prostorski načrt je ''capljal'' na mestu,« danes ugotavlja Fazarinc, hkrati pa je presenetljivo optimističen, da »bo ta dogodek verjetno bistveno spremenil potek dogajanja, predvsem pa se je zgodil preobrat v razmišljanju večine prizadetih«. Glede na dozdajšnje izkušnje o tem vsekakor lahko dvomimo.
V Sloveniji je 15 odstotkov površin poplavno ogroženih, to je približno tri tisoč kvadratnih kilometrov celotnega ozemlja. Ob skoraj 30 tisoč kilometrih vodotokov pa je nemogoče ustrezno protipoplavno zavarovati vsak kilometer vsakega potoka ali reke, čeprav to niti ne bi smelo biti potrebno, saj bi se morali zavedati, da voda pač od časa do časa potrebuje dodaten prostor. Ta prostor je najbolje pustiti pri miru, vsaj kar se tiče pozidavanja. Kot pravi Tomaž Globokar, na ministrstvu za okolje odgovoren za upravljanje vodnega sklada, prednostna naloga niso gradbeni ukrepi na vodotokih, ker z njimi nikoli ni mogoče zagotoviti popolne varnosti. »Pomembnejši so negradbeni ukrepi v smislu zavedanja o poplavnih območjih, puščanja prostora vodi in umikanja s poplavnih območij.«

Obvezno zavarovanje?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.