Poročilo z roba vode

Med neodgovornostjo in lokalprimitivizmom

Ljubljana Vič

Ljubljana Vič
© Borut Krajnc

V soboto sem popolnoma premočen prenašal vreče s peskom in z njimi optimistično oblagal vrata in mašil odtoke po hiši. Občutek sem sicer imel, da ob navalu vode to ne bi kaj prida delovalo, pa vendar. Otroke sva z ženo že evakuirala, psov in babice pa še ne (predvideni so bili za drugo fazo evakuacije). Vrednejše stvari sva nosila na podstreho ali prestavljala iz nižjih predalov višje; živimo namreč v pritlični hiši na Viču. Bolj ko je čas tekel, bolj naju je bilo strah, da bi šla vsa oprema v hiši k vragu. K sreči se je voda nazadnje ustavila deset centimetrov pod pragom hiše. Drobno tolažbo sva v najhujših trenutkih našla v tem, da nama bi vsaj del stroškov krilo zavarovanje. A dva dni po umiku vode sem pri branju zavarovalne police odkril, da je aprila letos Zavarovalnica Triglav iz kritja stanovanjskega zavarovanja (zavarovanje stanovanjskih premičnin) umaknila zavarovanje za primer poplave in ga premaknila med doplačila. Zavarovalna polica tako po novem, pri isti premiji, krije le še majhen del nekega pavšala (strokovno: znesek za izračun dajatve zavarovalnice), kar v našem primeru konkretno pomeni desetkrat manj kot prej. Za vse pohištvo, parket, kuhinjske aparate, obleke itd. bi torej dobili desetino zneska, za katerega smo zavarovani. Prijazni agent mi je nato pojasnil, da bi, če bi hotel po novem imeti enako kritje, moral plačati več kot dvojno ceno zavarovanja.
Torej bodo vsi zavarovanci Zavarovalnice Triglav, ki so zavarovanje podaljšali po aprilu letos, pa jih niso posebej opozorili na spremembo drobnega tiska v pogojih, ob obračunu poplavne škode imeli desetkrat daljše nosove kot prej.
Prejšnji teden je na televiziji neki mlad direktorček Zavarovalnice Triglav, oblečen v pet delavskih plač naenkrat, s kravato, barvno popolnoma skladno s scenografijo oddaje, potožil, da bodo imeli s poplavo stroške. Ne spomnim se, da bi se aprila kak podoben lik javno hvalil, da so svoje poplavno kritje zmanjšali na desetino, plačilo zavarovancev pa pustili enako, je pa mogoče na njihovi spletni strani prebrati, da si bo uprava prizadevala za zmanjševanje stroškov. Si to zadevo predstavljajo tako po butalsko? Na tak način ni težko biti pameten in bogat. Tudi meni bi šlo dobro, če bi prodajal po kilo krompirja, kupcem pa izročal samo deset dekagramov.
Težava je seveda v tem, da je Triglav državna zavarovalnica s tako rekoč monopolnim položajem na trgu. Torej je v lasti nas državljanov, država pa naj bi skrbela za dobro in pošteno upravljanje. Pošteno pomeni, da se ne počutim nategnjenega vsakič, ko podaljšam katero koli zavarovalno polico in si vzamem čas še za drobni tisk. Sodobni svet je namreč veliko preveč zapleten, da bi lahko človek nadzoroval popolnoma vse in prebiral pogoje uporabe in pravne omejitve za čisto vsak kuhinjski strojček. Treba je živeti z vsaj zmerno stopnjo zaupanja v odnosih in poslovanju. Sicer postane življenje prava mora. Ali kot se je pred časom izrazil Slavoj Žižek: »Seveda sem paranoik, saj nisem nor.« Če zaupam zavarovalnici, torej posredno državi, sem potemtakem nor?
Državi prav tako zaupam, da bo poskrbela za minimalno varnost življenja mojih bližnjih, pa tudi imetja. Pred talibi se počutim popolnoma varnega, saj jih bomo z novimi oklepniki gotovo potlačili v pesek. Malo manj varnega se počutim pred sociopati na cestah, ampak z leti gre vseeno na bolje, očitno represija pri Slovencih zaleže. Precej manj varnega pa se počutim pri vprašanjih, povezanih z državno skrbjo za prostor in okolje, torej s prihodnostjo. Težava državnega uradništva je namreč v tem, da je zanj najbolje, če se nič ne zgodi. Če to uradništvo kaj dela, lahko naredi tudi napako in potem adijo dobro plačana služba do penzije, če nič ne dela, se pa vedno najde izgovor, zakaj se stvar objektivno ne more premakniti. Tako gre to tudi pri poplavni varnosti.

Protipoplavni ukrepi za zaščito Ljubljane in lokalprimitivizem

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.