Erik Valenčič

 |  Mladina 38  |  Politika

Iz Afganistana v tožbe

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič pravi, da si slovenski vojaki v Afganistanu zaslužijo vso podporo, njeno ministrstvo pa jim krči delovne pravice

Slovenski vojaki v Afganistanu

Slovenski vojaki v Afganistanu
© Arhiv Slovenske vojske

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič ne bi mogla biti bolj jasna. Ko je prejšnjo sredo na parlamentarnem odboru za zunanjo politiko odgovarjala na zdaj že res ponavljajoča se vprašanja o smiselnosti slovenskega bojnega, pa tudi siceršnjega nadaljnjega sodelovanja v Afganistanu, je preudarno ter z ustrezno državniško držo povedala: »Tudi če ta vlada danes pade, bo Slovenska vojska opravila štiri rotacije vodenja OMLT-ja. V imenu te vlade smo ravnali odgovorno. Prosim, da ločimo politične pomisleke od tistega, kar mora izvesti Slovenska vojska, ki potrebuje trdno podporo za izvajanje nalog pod trobojnico in himno te države.«
Kar je povedala, je res, in to bi moralo biti jasno. Ne glede na to, kaj si kdorkoli misli o sodelovanju Slovenije v Afganistanu, so vojaki tisti, ki so tam v vojni in ki bodo z naslednjo skupino, ta odhaja predvidoma naslednji teden, v to vojno še veliko bolj vključeni, kot so bili doslej. Ta skupina bo namreč prva, ki bo vključena v resnične spopade v nekaterih najbolj odročnih predelih Afganistana. In zato si zasluži vso podporo. Zelo cinično in na neki način do njih tudi žaljivo je le to, da o podpori njim pridiga ministrica Jelušič. Zakaj?
V času njenega mandata, predvsem pa v zadnjih nekaj mesecih, njeno ministrstvo pripadnikom Slovenske vojske (SV) na tujih misijah postopoma in načrtno umika svojo podporo; konkretno jim zmanjšuje z zakonom zagotovljene pravice do dodatka na delovno dobo. Ko se slovenski vojaki, ki sedaj končujejo svojo rotacijo v Afganistanu, po opravljenem patruljiranju vrnejo v bazo, se med seboj in s svojimi kolegi v Sloveniji pogovarjajo o možnostih, da bi proti državi zaradi nezakonitega krčenja delovnih pravic vložili tožbe. Da, tudi s tem se naši vojaki ukvarjajo v Afganistanu.
Razlog za to je prišel iz generalštaba SV, ki je poveljstvu sil poslal dopis »Dodatek za delovno dobo MOM« (mednarodne operacije in misije) z dne 30. julija, v katerem je navedeno: »S strani Službe za računovodstvo MORS smo prejeli informacijo, da se od meseca avgusta 2010 pripadnikom Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah (MOM) ne bo več obračunaval dodatek za delovno dobo. V Uredbi o plačah in drugih prejemkih pripadnikov Slovenske vojske pri izvajanju obveznosti, prevzetih v mednarodnih organizacijah oziroma z mednarodnimi pogodbami, je v drugi točki 3. člena zapisano, da se pripadniku v MOM v času opravljanja vojaške službe izven države izplačujejo samo dodatki, povračila in nadomestila, ki so določena s to uredbo. Sedmi člen Uredbe pa jasno določa, da pripadniku v MOM pripadajo med vojaško službo izven države naslednji dodatki: dodatek za nevarnost na območju delovanja, dodatek za nevarne naloge, dodatek za posebne pogoje bivanja in delovanja, položajni dodatek. V skladu z navedenim pripadniki na opravljanju nalog v MOM niso upravičeni do dodatka za delovno dobo. Prosimo vas, da s tem seznanite vse pripadnike na MOM.«
Ko so bili vojaki seznanjeni s tem, je to očitno povzročilo nemalo razburjenja v njihovih vrstah, o čemer pričajo elektronska sporočila, ki so jih pošiljali svojim kolegom v domovino. Iz njih je tudi razvidno, da jim podrobnosti v zvezi z ukinitvijo dodatka za delovno dobo niso bile v celoti pojasnjene. 18. avgusta je iz Afganistana prišlo naslednje sporočilo: »Tukaj smo dobili informacijo, da bi naj MORS s 1. 8. ukinil dodatek na delovno dobo! A vi veste kaj o tem?« Temu je sledila redna izmenjava elektronskih sporočil med našimi vojaki, vendar celotne korespondence zaradi varovanja pošiljateljev ne bomo razkrili. Pripadniki SV v Afganistanu so svoje kolege v Sloveniji prosili, da jim pomagajo pridobiti misijske plačne liste. »Mi jih na misiji še nismo videli. Dodatek na delovno dobo so nam prenehali izplačevati s 3. 9. 2010. Torej z avgustovsko plačo,« je pisal eden od vojakov 5. septembra. Zraven je dodal: »Sedaj pa tako. Sranje, da ni večjega. (...) Po hitrem izračunu so me okradli za cca 7-8000 € na celo misijo, če ne več.« Med vojaki se je namreč razširil tudi strah, da bodo morali dodatke za delovno dobo, ki so jih prejemali, zdaj vračati, ravno tako pa so ugotovili, da se jim ni izplačeval dodatek za stalnost, nekateri izmed njih pa so ves čas celo prejemali manjše plače, kot jim po činih pripadajo. V elektronskih sporočilih se je vse pogosteje pojavljalo vprašanje »o možnosti tožb za neizplačilo dodatka na delovno dobo« in podobno.
Za pojasnilo smo se obrnili na MORS, kjer so nam odgovorili: »Na Ministrstvu za obrambo smo ugotovili, da je prišlo do izplačila dodatka za delovno dobo pripadnikom Slovenske vojske, ki opravljajo obveznosti, privzete v mednarodnih organizacijah oziroma z mednarodnimi pogodbami izven države v operacijah, čeprav za njegovo izplačilo ni podlage v predpisih, ki urejajo to področje.« Ne gre za prepričljiv odgovor. Uredbo, na katero se že v zgoraj navedenem dopisu sklicujejo, so na MORS sprejeli že leta 2008, vendar so kljub temu dodatke na delovno dobo izplačevali naprej - do avgusta letos, ko so jih ukinili najverjetneje iz varčevalnih razlogov.
Za dodatno pojasnilo smo se obrnili tudi na Sindikat vojakov Slovenije (SVS), kjer podrobno spremljajo zadeve. Predsednik SVS Gvido Novak je pojasnil: »Ta uredba MORS je nezakonita, saj bi morala biti v skladu z zakonom o plačah javnih uslužbencev, ki jasno definira dodatek na delovno dobo. Ta uredba je nižji zakonski akt in ne more biti podlaga za ukinjanje pravic, ki jih zakon dodeljuje.« Na vprašanje, kakšne postopke bodo v sindikatu sprožili, Novak odgovarja: »Po vrnitvi naših vojakov domov bomo dali tožbo v kolektivnem sporu na delovno sodišče, s katero bomo poskušali razveljaviti to uredbo, ki mimo zakona jemlje obstoječe pravice vojakov. Vzporedno bomo tudi pozvali vse pripadnike vojske na tujih misijah, da grejo v individualne tožbe.«
Ko se je novembra lani po večtedenskih logističnih zapletih v Slovenijo vrnilo 84 vojakov, jih je ministrica Jelušič sprejela v celjski vojašnici in jim sporočila: »Dolgo ste bili v Afganistanu in čakali na vrnitev domov. Zaradi težav s prevozom ste v Afganistanu ostali malo dlje. Morda je danes priložnost, da se vam za to opravičim. Skrbelo nas je za vas, cenimo vas, morda pa tega nismo znali pokazati,« je dejala. Hkrati je napovedala, da se bo zavzemala za zmanjšanje negativnih vplivov znotraj SV in za večje sodelovanje poveljnikov, podpornih institucij in vojakov. Primer zadnje skupine, ki se bo zdaj vrnila domov, dovolj jasno priča, da ministrica svoje besede ni držala.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.