Sedemsto namernih okužb s sifilisom

Za poskuse, ki so jih Američani v drugi polovici štiridesetih let izvajali na gvatemalskih zapornikih, se je opravičil državni vrh

»Okužbe s spolno prenosljivo boleznijo za potrebe raziskave, ki je v letih od 1946 do 1948 potekala v Gvatemali, so bile povsem neetične. Čeprav dogodki segajo v čas pred več kot 64 leti, smo zgroženi nad tem, da so lahko tako zavržene raziskave potekale v imenu javnega zdravstva. To globoko obžalujemo in se vsem posameznikom, ki so bili zaradi takšnega, obsodbe vrednega početja prizadeti, opravičujemo. Takšno ravnanje ni v skladu z vrednotami Združenih držav Amerike in njihovim zavzemanjem za človeško dostojanstvo in globoko spoštovanje gvatemalskega ljudstva,« sta minuli petek v skupni izjavi zapisali ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in ministrica za zdravstvo Kathleen Sebelius. To izjavo in tudi petkovo telefonsko opravičilo predsednika Obame gvatemalskemu kolegu Alvaru Colomu je spodbudila ameriška raziskovalka Susan Reverby z univerze Wellesley v Massachusettsu, saj je pri svojem raziskovalnem delu naletela na podatke o raziskavi, ki so jo Američani pred leti izvajali v Gvatemali. S sifilisom in gonorejo so namerno okužili 696 ljudi, nato pa so jih zdravili s takrat še dokaj novim zdravilom penicilinom, ki ga je leta 1928 odkril Škot Alexander Fleming. ZDA so Gvatemalo za raziskavo izbrale zato, ker je tamkajšnja zakonodaja zapornikom dovoljevala redne spolne stike s prostitutkami, zato so raziskovalci sprva okužili le te, in bolezni sta se razširili po zaporih. Ker je po mnenju ra-ziskovalcev zbolelo premalo zapornikov, so jih še več okužili tako, da so jih po rokah, obrazu in spolovilih namazali z raztopino, v kateri je bila bakterija, ki povzroča sifilis. Iz izsledkov raziskave kajpak ni bilo mogoče ugotoviti, koliko okuženih jim je s penicilinom dejansko uspelo ozdraviti.
Reverbyjeva bo izsledke svoje raziskave, pri kateri je naletela na ta grozodejstva, objavila šele v začetku prihodnjega leta, a je vseeno menila, da mora o tem obvestiti kolega, nekdanjega kongresnika, ta pa je poskrbel, da so podatke sporočili zdravstveni ministrici.
Ameriška administracija je sicer obljubila, da bo poskušala izslediti morebitne preživele iz tega oddaljenega časa, a tudi če bi jim izplačala odškodnino, ne bo mogla nikoli ugotoviti, koliko spolnih partnerjev so okužili in kakšna so bila zato njihova življenja. Na vprašanje, ali meni, da se tako sporni poskusi danes kjerkoli po svetu še izvajajo, je Reverbyjeva sicer odgovorila nikalno, nakazala pa je, da velika zasebna farmacevtska podjetja še danes nekaznovano počno marsikaj. Ob tem se je nekemu spletnemu komentatorju zapisalo: »Naša (ameriška) vlada nikoli ne obžaluje tistega, kar zagreši; obžaluje le, da so jo pri tem ujeli.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.