Staš Zgonik

 |  Mladina 44

(Pre)visoka cena

Kolikšno je razumno plačilo za organizacijo evropskega prvenstva v košarki?

Ljubitelj košarke minister Igor Lukšič

Ljubitelj košarke minister Igor Lukšič
© Borut Peterlin

Ko je Italija odstopila od kandidature, se je Sloveniji odprla avtocesta do evropskega prvenstva v košarki leta 2013. Ostala je namreč edini kandidat za organizacijo t. i. EuroBasketa. A cestnina je visoka. Evropski košarkarski zvezi (FIBA Europe) je treba zagotoviti 8 milijonov evrov. Štiri milijone znaša pristojbina za organizacijo tekmovanja, še štiri milijone pa obvezno sponzorstvo dogodka. Sponzor je lahko kdorkoli, zasebno podjetje ali javna organizacija, najti pa ga mora lokalni organizator. Na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) upajo, da bo tako denar za pristojbino kot za sponzorstvo zagotovila država. V krizi bodo pač težko prepričali neko zasebno podjetje, da izkašlja štiri milijone sponzorskih evrov.
Kot pojasnjuje vodja projektov in marketinga na KZS Matej Avanzo, bi državne štiri milijone za sponzorstvo izrabili za predstavljanje Slovenije kot turistične destinacije na vseh Fibinih evropskih tekmovanjih v prihodnjih dveh letih pod sloganom »I feel basketball«. »Ostale 4 milijone pa bi v državno blagajno zagotovo prinesli davki od potrošnje tujih navijačev.«
A vlada nad idejo ni ravno navdušena. »Zelo sem skeptičen, ker gre za lahkoten pristop. /.../ Odkar se je pojavila univerzijada, se očitno lahko za znesek v višini več milijonov evrov mirno računa na državo in bo vsaka zgodba stekla,« je za Žurnal24 povedal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter dodal, da vlada v skladu z veljavnimi pravili lahko prispeva zgolj 20 odstotkov pristojbine. Glede na Lukšičevo košarkarsko preteklost - več let je treniral košarko - so nad njegovim odklonilnim stališčem številni razočarani.
8 milijonov evrov je velik denar. Prireditelji prvenstev so v prejšnjih letih, pa tudi Litva, ki bo Eurobasket gostila prihodnje leto, plačali zgolj 3 milijone evrov. »Pristojbina se je v primerjavi s prejšnjimi leti povečala za 25 odstotkov, kar odraža povečanje vrednosti tekmovanja,« nam je pojasnil Sakis Kontos, predstavnik za odnose z javnostmi pri evropski Fibi. Ker pa je zelo mogoče, da bo zaradi nezmožnosti plačila zahtevanega zneska od kandidature kot zadnja preostala kandidatka odstopila tudi Slovenija in s tem ustvarila precej težaven položaj, bi lahko bili pripravljeni na pogajanja za morebitno znižanje zneska. »Pristojbine so jasno določene v razpisu in ne morejo biti predmet pogajanj,« to možnost zavrača Kontos.
Povsem drugačno mnenje o možnosti pogajanj prevladuje v Sloveniji. Tako je direktor košarkarskega kluba Union Olimpija Janez Rajgelj za spletni portal košarka.si dejal, da »bo Slovenija Fibi plačala točno toliko, za kolikor se bomo z njimi uspeli izpogajati,« nekdanji predsednik KZS Dušan Šešok pa je za isti portal izjavil, da pri Fibi »čakajo bedaka, ki bo to plačal.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.