Borut Mekina

 |  Mladina 44

Na Finskem 13 nesrečnih

1000 strani dokazov v zadevi Patria na Finskem

Tudi na Finskem se končuje preiskava zoper osumljence v zadevi Patria.

Tudi na Finskem se končuje preiskava zoper osumljence v zadevi Patria.
© Borut Peterlin

Obdolženca v zadevi Patria, bivši obrambni minister Karl Erjavec in bivši načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman, bosta morala pred sodišče prvič stopiti v četrtek, 22. novembra, odgovarjajo z ljubljanskega okrajnega sodišča. Glavna obravnava zoper Erjavca in Gutmana je torej že razpisana, zoper obdolženega Janeza Janšo in druge v zadevi Patria pa še ni. Glede na to, da so se v javnosti pojavili sumi o vpogledih v kazenski spis, Vesna Pavlič Pivk, predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča, zagotavlja, da nepooblaščeni dostopa do obtožnega predloga, ki je zaklenjen v sefu na sodišču, nimajo. Pravico dostopa do spisa naj bi imel le sodnik, ena vpisničarka, ki je zadolžena za spis, »sodnikova strojepiska pa za zdaj le do dela spisa, v katerem ni tajnih podatkov«, odgovarja Pavličeva.
Tako je v Sloveniji. Kaj pa na Finskem? Slovenski preiskovalci in tožilka Branka Zobec Hrastar so praktično končali predkazenski postopek in vložili obtožni predlog zoper pet obdolžencev, vključno z bivšim predsednikom vlade, na Finskem pa ta še vedno traja.
Glavni finski inšpektor Kaj Erik Björkqvist pravi, da bo njihovo delo končano v enem mesecu, ko bodo vso zadevo predali tožilstvu. Ta teden še prevajajo nekatere dokaze iz angleščine v finščino, osumljenim pa so tudi že poslali zapisnike zaslišanj in pričakujejo njihove pripombe. Prav tako so od slovenskih kolegov prejeli v angleščino prevedeni obtožni predlog zoper Janeza Janšo in druge.
Na vprašanje, zakaj je v Sloveniji postopek že končan, na Finskem, ki je sprva »vodila« in se pritoževala nad postopkom v Sloveniji, pa zamujajo, Björkqvist odgovarja, da gre za razliko v pravnih sistemih, pa tudi v količini dela. Pravi, da imajo sedaj skupaj 13 osumljenih finskih državljanov. Slovenska obtožnica je obsegala 80 strani, na Finskem pa nameravajo na tožilstvo poslati spis, ki bo imel več kot 1000 strani, skupaj s prilogami. Čeprav so se s slovensko stranjo dogovorili, da bodo Finci »prevzeli« finske državljane, Slovenci pa slovenske, bo »Janez Janša« na teh 1000 straneh pogosto omenjen, saj naj bi bilo že od začetka podkupovanje Janše »osnovna linija preiskave«, pravi Björkqvist, ki se bo z zadevo Patria ukvarjal tudi v prihodnje. Po Sloveniji pride na vrsto Hrvaška, še naprej pa bodo poskušali izslediti denar, ki je bil poslan v tretje države. Domnevno tudi proti stranki SDS.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.