Stanka Prodnik

 |  Mladina 47  |  Kultura

O ustvarjanju vzdušja

Kako na nacionalki kritizirajo vzdušje, ki ga sami ustvarjajo

Prispevek Bojana Travna

Prispevek Bojana Travna
© TVS

V ponedeljkovih Odmevih se je Rosvita Pesek s svojimi gosti lotila rezultatov ankete, ki je pokazala, da je SD po priljubljenosti padla na tretje mesto, na drugem pa jo je zamenjala upokojenska DeSUS, ki je na zadnjih lokalnih volitvah grozila s sloganom “Čas je za DeSUS”. Med iskanjem razlogov za porazno nizko podporo vladi je voditeljica iz rokava potegnila tudi misel, ki jo je pred časom v spletnem pismu zapisal predsednik opozicijske SDS Janez Janša, da se laž izplača in da je vse dovoljeno. Rosvita je ob tem dodala, da je vzdušje v državi obupno, in na koncu omenila predlog istega velikega politika, da bi bilo treba razpisati predčasne volitve.
Očitki o ustvarjanju slabega vzdušja v državi so sicer povsem umestni, vendar ne, če jih izreče voditeljica nacionalke, ustanove, za katero se zdi, da je prav sama ustvarjanje tega slabega vzdušja vzela skrajno resno. Vajeni smo že, da so poročila polna katastrof in da so Odmevi zagrenjeni, zadnje tedne pa nas s svojim domoljubnim napevom vsakič znova v nekajdnevno depresijo pahnejo tudi Pogledi Slovenije. Ta oddaja namreč nima nobene informativne funkcije več in njeni ustvarjalci so na to očitno ponosni. Oddaje začenjajo s prispevki Bojana Travna, ki je verjetno globoko v sebi še vedno urednik Sveta na Kanalu A, težava pa je v tem, da so ti prispevki sicer dramatični, a v njih ne izvemo ničesar, ne glede na to, kako zelo se trudimo slediti njegovemu ihtenju, da je našel nekoga, ki je 15 minut pred sestankom dobil neki čuden SMS, ali pa, da je našel neki papir, ki ima neko štampiljko, ki dokazuje, da je našel neki papir. Tako se ob gledanju Pogledov Slovenije zdi, kot da se vrtimo v krogu in čakamo, da nam bo morda kdo od gostov razložil, za kaj natančno gre pri obravnavani temi in kaj, zaboga, nam hoče tokrat prodati fantastični duo. Prejšnji četrtek je bil ta gost Gregor Golobič, ki si je Travna po predvajanem prispevku zaželel v studiu, a mu k sreči niso ugodili.
Zgodba o TEŠ-u, ki so jo obravnavali zadnji Pogledi Slovenije, je te dni prva in glavna tema informativnih oddaj, kar je verjetno prav, saj gre za pomembno gospodarsko vprašanje. Malo manj prav je verjetno to, da se potem najde bivši župan in aktualni podžupan Velenja, ki večji del oddaje laja na ministra Golobiča, povzdiguje glas in ga zmerja, da zavaja javnost. In pri tem ga seveda nihče ne prekine, saj vendar ni želel koherentno razložiti svoje plati zgodbe, ampak se je hotel skregati. In to v Pogledih Slovenije vedno toplo pozdravijo. No, Uroš Slak ima za “grešnike” sicer še rajši vprašanja tipa “Ali lahko spite?”, vendar tokrat v oddaji ni bilo nobene ženske, ki bi ji lahko žugal in jo spraševal, ali jo je kaj sram.
A vrnimo se k ponedeljkovim Odmevom. Sogovorniki so imeli prav, trenutno ni ideje ali reforme, ki bi jo bila širša javnost pripravljena sprejeti kot izhod iz sedanje situacije. Ker sta po javnomnenjskih anketah trenutno najbolj priljubljeni dve najbolj nergaški stranki, to niti ne zbuja začudenja. Pričakovali pa bi, da se na nacionalki ne bi vsak četrtek pretvarjali, da bo do konca tedna konec sveta, v ponedeljek pa presenečeno ugotavljali, da je ljudstvo nekam pesimistično.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.