Jure Erznožnik

 |  Mladina 50  |  Politika

Nevarna shujševalna tabletka

Antidiabetik Mediator, ki ga zdravniki niso predpisovali le sladkornim bolnikom, temveč tudi osebam s prekomerno telesno težo, naj bi povzročal zadebelitev srčnih zaklopk in v tridesetih letih umoril med 500 in 1000 ljudi. V Sloveniji ga ni bilo.

Naslovnica knjige s cenzuriranim podnaslovom »Koliko mrtvih?«

Naslovnica knjige s cenzuriranim podnaslovom »Koliko mrtvih?«
© Arhiv Mladine

Po komaj verjetnih zdravstvenih škandalih, s katerimi se je zadnji čas soočala francoska javnost, je letos izbruhnil še škandal z zdravilom Mediator, na katerega nevarne stranske učinke so strokovnjaki opozarjali že leta. V tridesetih letih uporabe naj bi zaradi malomarnega predpisovanja družinskih zdravnikov umoril med petsto in tisoč ljudi. Prav v zadnjih dneh novembra, ko se je državni tožilec odločal, kakšno kazen naj zahteva za nekdanjega vodjo laboratorija Pasteurjevega inštituta, 88-letnega Fernanda Draya, je zdravstvena zavarovalnica objavila rezultate študije, ki dokazujejo, da je zdravilo Mediator med letoma 1976 in 2009 povzročilo smrt najmanj petsto bolnikov, ki so umrli zaradi srčne valvulopatije, še 3500 pa se jih je znašlo v bolnišnici zaradi težav z delovanjem srca. Agencija za varnost zdravil je napovedala, da bodo morali zdravniki, ki so zdravilo predpisovali, bolnike, ki so ga jemali vsaj tri mesece, pozvati na preventivni pregled srca.
Zdravilo Mediator drugega največjega domačega proizvajalca zdravil, skupine Servier, ki letno ustvari 3,6 milijard evrov dohodka, je peroralni antidiabetik, torej tabletka za zniževanje stopnje sladkorja v krvi. Čeprav naj bi ga jemali le bolniki s sladkorno boleznijo, so ga številni zdravniki povsem brezbrižno predpisovali tudi osebam s preveliko telesno težo, saj naj bi deloval kot sredstvo za zmanjšanje apetita. Javnost zdaj najbolj preseneča, da so zdravilo v Združenih državah Amerike zaradi stranskih učinkov prepovedali že leta 1996, tudi v Španiji so ga z lekarniških polic umaknili na začetku leta 2006, v Franciji pa so oblasti uporabo prepovedale šele novembra lani. Odkar ga je proizvajalec začel tržiti, naj bi ga daljši čas uživala skoraj dva milijona Francozov, le dvajset odstotkov med njimi pa naj bi bilo sladkornih bolnikov. Še v mesecih po prepovedi, torej novembra in decembra 2009, naj bi ga jemalo vsaj tristo tisoč ljudi. Irène Frachon, pnevmologinja univerzitetnega kliničnega centra v Brestu, ki se je več let bojevala za prepoved Mediatorja, poudarja, da še zdaleč niso v nevarnosti vsi, ki so zdravilo jemali, saj se zadebelitev srčnih zaklopk pojavi razmeroma redko, število smrti pa je glede na razširjenost zdravila majhno. V knjigi z naslovom Mediator 150 mg, katere podnaslov Koliko mrtvih? je sodišče v Brestu na zahtevo laboratorijev Servier prepovedalo, vseeno razkriva nedostojne povezave med zdravniki in farmacevtskimi podjetji, ki jim gre le za dobiček.
Seveda se je ob gonji proti svojemu podjetju oglasil tudi njegov 88-letni ustanovitelj, Jacques Servier, deveti najbogatejši človek v državi. V intervjuju za Le Monde je pojasnil, da so obrekljivci zdravilo Mediator gotovo zamenjali z zdravilom Isoméride, ki ga je podjetje vzelo iz prodaje že leta 1997. Zdravili naj bi sicer res imeli skupen metabolit, vendar naj bi ga bilo v Mediatorju dvajsetkrat manj kot v Isoméridu; med zdraviloma naj bi bila večja razlika kot med testosteronom in estrogeni. Do leta 2008 naj ne bi bilo mogoče povezati »niti enega smrtnega primera«(!) z Mediatorjem. Najbrž je gospoda Servierja predsednik Sarkozy prav zato lani odlikoval z velikim križcem legije časti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.