Slika kot se šika!

Stare televizorje za nove

/media/www/slike.old/mladina/msony_b5.jpg

© Borut Peterlin

Kdaj ste si nazadnje kupili nov televizor? Ima stari že več kot deset let? Božični čas je primeren za obdarovanje, privoščite si nov LCD Sony Bravia z diagonalo 117 centimetrov. Ne bo šlo? Nimate denarja? Bo komaj za račune?
No, poslanci s tem nimajo težav, a denarja je očitno tudi v krizi še vedno dovolj. Državni zbor, ki v aktualnem mandatu še ni kupoval TV sprejemnikov, se je odločil posodobiti mrežo televizorjev. Kupili so 59 novih TV sprejemnikov znamke Sony, od tega 51 LCD-jev z diagonalo 80 centimetrov in 8 z diagonalo 117 centimetrov. Največ novih televizorjev bodo dobili v delovnih telesih (22), poslanskih skupinah (10), kabinetih predsednika in podpredsednikov (6) ter v službi za odnose z javnostmi (4). En novi Sony pa naj bi pristal tudi v novinarski sobi.
V državnem zboru odgovarjajo, da so televizorje zamenjali, ker so bili prejšnji »v povprečju stari 10, nekateri celo 15 in več let. TV sprejemniki so iztrošeni, nekateri tudi že pokvarjeni, glede na starost bi bilo njihovo popravilo negospodarno in ekonomsko neupravičeno.« Kot dodaten razlog navajajo, da je »s prehodom na digitalno prizemno radiodifuzijo treba stare analogne TV sprejemnike zamenjati ali ustrezno opremiti. Glede na starost TV sprejemnikov je vsakršna investicija v podaljševanje njihove življenjske dobe neprimerna.« Logično. Neumni državljani oziroma volivci pa so s kupovanjem pretvornika digitalnega signala v analognega (cena okoli 50 evrov) negospodarno podaljševali življenjsko dobo svojih televizorjev ...
Poslanci so sicer svoje kupili prek naročila male vrednosti in v skladu z zakonom izbrali najugodnejšega ponudnika. Za 59 sprejemnikov so odšteli 36.566,70 evrov, kar je slabih 3000 evrov manj, kot bi za nakup po objavljenih cenah odšteli v trgovinah.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.