Marjan Horvat

 |  Mladina 50

Porno testi

Ponižujoče preverjanje homoseksualnosti na Češkem

Evropska komisija je ostro kritizirala Češko zaradi kontroverznega preverjanja spolne usmerjenosti prosilcev za azil. S falometričnim testiranjem namreč češke oblasti ugotavljajo, ali so tisti, ki prosijo za azil zaradi preganjanja homoseksualnosti v svoji državi, res istospolno usmerjeni. In kako poteka to ugotavljanje? Kandidati za azil si morajo ob prisotnosti poklicnega seksologa ogledati heteroseksualni film, in če jih ne vzburi, jim Čehi zavrnejo prošnjo za azil. Preizkus lahko sicer opravijo le s pisnim privoljenjem prosilca, a češka oblast lahko zaradi zavrnitve testiranja podvomi v resničnost navedb in prosilčevo prošnjo avtomatično zavrne.
Takšni preizkusi so bizarni, vendar češko notranje ministrstvo pravi, da gre za metodo, ki je del »obsežnega« sistema preverjanja resničnosti izjav, preizkus je prostovoljen in doslej uporabljen le v desetih primerih. Vladimir Repka iz notranjega ministrstva je za BBC dejal, da testiranje uporabljajo pri preverjanju prosilcev iz držav, kjer strogo kaznujejo homoseksualnost. »Gre za področja, kjer velja šeriatsko pravo ali prosilce iz držav pod močnim vplivom muslimanske vere,« je izjavil ter navedel Iran, Sirijo, Nigerijo in Azerbajdžan. Ravno v teh državah najbolj preganjajo istospolno usmerjene ljudi. V Iranu so obsojeni zaradi »perverznih aktivnosti«, čeprav iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad trdi, da v njegovi državi ni homoseksualcev.
Češko ugotavljanje spolne usmerjenosti je kajpak naletelo na ostre kritike organizacij za človekove pravice na Češkem in v Evropski uniji. Agencija za človekove pravice EU je v svojem poročilu na 68 straneh med drugim opozorila, da so takšni postopki v nasprotju z Evropsko listino o človekovih pravicah, ki prepoveduje ponižujoča ravnanja. V poročilu tudi piše, da »so takšni testi še posebej neprimerni za prosilce za azil, saj so bili mnogi med njimi zlorabljeni zaradi spolne usmeritve. Vedeti moramo, da ti prosilci prihajajo iz držav, kjer je homoseksualnost že tako močno stigmatizirana in kaznovana.« Tudi Komisija za človekove pravice Češke je ocenila testiranje za »poniževalno«. Poleg tega testi niti niso verodostojni, saj je Ivo Prochazka, seksolog z inštituta v Pragi, dejal, da so »včasih zanesljivi, včasih pa ne«.
Češka je edina, vsaj do zdaj znana, članica EU, kjer izvajajo falometrične teste pri potrjevanju spolne usmerjenosti prosilcev za azil. V Nemčiji so o njih na veliko govorili leta 2006, ko nemško sodišče ni hotelo presojati o pravici do azila iranskemu prebežniku na osnovi testa, ki ga izvajajo na Češkem. Spolna usmerjenost tako v Nemčiji ni merilo za pridobitev političnega azila, na Češkem uradno torej je, drugod pa takšni in podobni testi verjetno ne pridejo v javnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.