Ogled tekme na policijski postaji

Nova pravila igre za nasilne navijače

»Športno navijanje« na tekmi Maribor Palermo

»Športno navijanje« na tekmi Maribor Palermo
© Marko Pigac

Reforma policijske zakonodaje prinaša nova policijska pooblastila, torej več represivnosti. A na ministrstvu pravijo, da gre za spremembe v korist boljšega varovanja človekovih pravic. Čeprav to dvoje običajno ne gre skupaj, odgovor ni enoznačen. Policija dobiva večja pooblastila pri obravnavanju nasilja v družini in nasilja na športnih prireditvah, kjer jih je imela doslej morda res premalo.
Zakon o policiji bosta kmalu nadomestila dva nova zakona, eden bo urejal organizacijo in delovnopravne značilnosti v policiji, drugi pa policijska pooblastila. In v tem drugem so se poleg točnejše opredelitve sedanjih policijskih pooblastil znašla tudi nekatera nova. Popolna novost so pooblastila, s katerimi lahko policija strožje obravnava najbolj težavne navijače. Ureditev naj bi se zgledovala po predpisih številnih evropskih in drugih držav, ki so se že soočile s huliganstvom. Gre za precej ostre ukrepe, ki pa bodo lahko doleteli le najbolj problematične navijače.
Da bo policija takšnega posameznika lahko strožje obravnavala, bo moral biti najmanj dvakratni storilec prekrška zoper javni red in mir na športnih prireditvah ali dvakrat obsojen za tovrstno kaznivo dejanje. V tem primeru mu bodo za določeno obdobje lahko izrekli »prepoved obiskovanja športnih prireditev«. Če bo ta navijač v času prepovedi vseeno obiskal športno prireditev, mu bo policija lahko izrekla globo in ga pridržala za največ 12 ur. In ko bo to storil dvakrat, mu bo lahko izrekla tudi ukrep, ki so ga uspešno uvedli v Angliji, in sicer »dolžnost javljanja na policijski postaji v času tekme«. Ker gre za ukrep, ki omejuje svobodo prostega gibanja, so tudi pogoji za izrek postavljeni dokaj visoko. Ukrep bo namreč lahko izrečen zgolj povratniku pri nasilju na športnih prireditvah, ki je hkrati tudi povratnik pri neupoštevanju blažjega ukrepa prepovedi njihovega obiskovanja.
Poleg tega policija glede navijačev dobiva pooblastilo »prekinitve potovanja«. Ta ukrep ni usmerjen v posameznika, ampak v skupino. Policija ga bo lahko izrekla tisti organizirani skupini navijačev, ki je med potjo na športno prireditev ne bo uspela umiriti niti z opozorili niti s prisilnimi sredstvi. Ti navijači, ne glede na to, ali gre za manjšo ali večjo skupino, potem sploh ne bodo dosegli cilja - športne prireditve. V tem sklopu omenjajo tudi pooblastilo »vrnitve navijačev«, kjer gre predvsem za tuje državljane (čeprav ne nujno), ki ne izpolnjujejo pogojev za obisk športne prireditve: nimajo vstopnic ali rezervacij za vstop na že razprodano tekmo, ne spadajo v kvoto dogovorjenega števila organiziranih navijačev, seveda pa tudi za tiste, zoper katere je izrečena prepoved obiskovanja športnih prireditev.
Policija torej po novem dobiva dodatna pooblastila, še več pravic torej, a zelo redko se zgodi, da so policiji že pridobljena po-oblastila odvzeta. A hkrati velja omeniti, da se trajanje policijskega pridržanja v primeru prekrškovnega postopka znižuje z zdajšnjih 24 na 12 ur.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.