Ciganska ustava

Po Barbari Alexander?

Na prvi delovni dan novega leta je odjeknila presenetljiva novica, da se je poleg vrhovnega tožilca in nekdanjega ustavnega sodnika Zvonka Fišerja za položaj generalnega državnega tožilca prijavil še en kandidat. Ministrstvo o tem javnosti sploh ni obvestilo, saj je bila prijava prepozna in jo je zavrglo, ne da bi jo pogledalo, a zdaj gospod toži državo pred upravnim sodiščem. To pa pomeni, da postopek imenovanja novega generalnega državnega tožilca po zakonu miruje do pravnomočne sodne odločbe.
In kdo je Fišerjev nesojeni protikandidat? Alexander von Thurn Taxis, sicer odvetnik, ki pa se ukvarja tudi z davčnim svetovanjem, računovodskimi in prevajalskimi storitvami. Taxis, ki je v svojem in v imenu svojih strank na ustavno sodišče vložil več deset pobud za presojo ustavnosti in ustavnih pritožb, je sicer najbolj znan po tem, da je edini človek, ki ga je ustavno sodišče kaznovalo z denarno kaznijo. To se je zgodilo pred slabimi tremi leti, ko so se ustavni sodniki odločili, da so njegove vloge prešle od smešnih v žaljive. V eni izmed njih je slovensko sodstvo označil za »nestrokovno, arogantno, koruptivno in umazano, sodišča nevredna imena sodišče, sestavljena iz kriminalcev in iz nesposobnih žensk, ki nimajo 'niti minimalne kvalitete pravne fakultete'«. O eni izmed ustavnih sodnic je dvomil, »ali je sploh študirala pravo«, vsem ustavnim sodnikom skupaj pa je še sporočil: »Jebem vaši Sloveniji z veseljem boga slovenskega in vašo cigansko Ustavo RS.«
Sicer gre za praktično identičen zaplet kot pri postopku imenovanja generalnega državnega tožilca pred skoraj šestimi leti, ko je bila nazadnje izbrana Barbara Brezigar. Takrat je prepozno prijavo oddal Franc Cefuta in se prav tako pritožil na odločitev ministrstva. Namesto dokazil o izpolnjevanju formalnih pogojev je v prijavo zgolj zapisal, da je vojak ... V kabinetu Barbare Brezigar so se verjetno sladko nasmejali, pa čeprav bo kljub zapletu novi generalni državni tožilec še vedno lahko pravočasno imenovan. Do izteka sedanjega mandata je še pet mesecev, sodišče, ki je drugostopenjski organ v tem postopku, pa mora odločitev sprejeti v mesecu dni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.