Prazna obljuba

Zakaj organizatorji evropskega prvenstva za veterane od ministrstva niso dobili niti evra?

Veteranska predaja štafete

Veteranska predaja štafete
© Društvo za razvoj veteranske atletike in športa

Leta 2008 je Društvo za razvoj veteranske atletike in športa pripravilo evropsko prvenstvo za atlete veterane. Atleti veterani so odrasli po 50. letu starosti, vendar so se tekmovanja udeležili tudi tekmovalci, starejši od 90 let. Na prvenstvu je bilo doseženih več kot sto svetovnih rekordov, sodelovalo je nekaj manj kot 4000 tekmovalcev in več kot 2000 spremljevalcev iz 42 držav. Tekmovanje je trajalo 11 dni, vseh 6000 udeležencev in organizatorjev pa je 14 dni bivalo v Ljubljani. Glavni organizatorji so za organizacijo prireditve v celoti skrbeli prostovoljno in se odpovedali kakršnemukoli zaslužku. Za pomoč so prosili le bivšega ministra za šolstvo in šport Milana Zvera in ta jim je, kot trdi predstavnik društva Edvard Šega, obljubil denarno podporo v višini 40 tisoč evrov.
Leta 2011 društvo obljubljenega denarja še vedno ni prejelo. Ministrstvo pod vodstvom novega ministra Igorja Lukšiča zatrjuje, da »prvenstvo ni dovolj velikega pomena za Slovenijo, da bi se lahko financiralo iz rednih sredstev, ki jih lahko podeljuje ministrstvo«. To je bil uradni odgovor že večkrat v zadnjih letih, ko si je društvo z zahtevami in vlogami za plačilo skušalo zagotoviti obljubljeni denar. Na ministrstvu ustnega dogovora ne želijo komentirati, vendar pojasnjujejo, da »subjektivno dodeljevanje sredstev ni mogoče, potrebna je pravna podlaga, te pa financiranje tega dogodka nima«.
Prvenstvo za redna sredstva ministrstva prek razpisa ni moglo zaprositi predvsem zato, ker zakon o športu, v katerem so opredeljeni večji športni dogodki, ne govori o seniorskih tekmovanjih. »Vlada je že pred štirimi leti obljubila, da bo zakon ustrezno spremenila, žal pa se to še vedno ni zgodilo,« je razložil Edvard Šega, zato je bilo društvo primorano zaupati ustnemu dogovoru z bivšim ministrom Zverom.
Društvo je sicer dobilo potrditev vlade oziroma takratnega predsednika vlade Janeza Janše, da je prvenstvo za Slovenijo pomembna prireditev. »Na podlagi te potrditve smo prosili za izredna sredstva, na kar je Janez Janša odgovoril z uradnim apelom na ministrstvo in prosil, naj se poišče možnost za izplačilo dogovorjenega zneska,« je dodal Šega.
Da je bilo to tekmovanje pomembno, je jasno tudi, če ga po številu športnikov, ki so se ga udeležili, primerjamo s sicer odmevnejšim evropskim prvenstvom v košarki, ki ga bo Slovenija gostila leta 2013 in bo zanj država posredno odštela približno 14 milijonov evrov. Na tem prvenstvu bo 480 aktivnih športnikov in 24 reprezentanc, kar je veliko manj, kot jih je bilo na veteranskem atletskem tekmovanju. »Veseli smo odločitve vodilnih, da bodo financirali evropsko prvenstvo v košarki, čeprav se nam znesek zdi prevelik. Ne razumemo pa, kako se lahko zgodi, da ni mogoče najti tako majhnega zneska, kot je 40 tisoč evrov, kar je le desetina vseh stroškov organizacije prvenstva iz leta 2008,« se je vprašal Šega.
Pojasnil o podrobnostih dogovora od Zvera nismo dobili, saj je evropski poslanec na dopustu, a četudi si ta dogovor tolmači drugače kot razočarani organizatorji prvenstva, je vseeno nenavadno, da vsaj po številu udeležencev največje mednarodno prvenstvo, kar jih je Slovenija gostila doslej, od države ni prejelo niti evra podpore samo zato, ker tekmovanja starejših športnikov niso zakonsko opredeljena.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.