Okoljevarstvena zmaga

Dopps odslej uradni sogovornik pri izdaji okoljevarstvenih soglasij za posege v naravo

Jesenska Volovja reber

Jesenska Volovja reber
© Matej Leskovšek

Po šestih letih brezštevilnih postopkov, tožb, pritožb, sklepov in odločb pred vsemi pristojnimi državnimi institucijami in sodišči je Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps) dokončno priznano kot udeleženec v postopku presoje vplivov na okolje pri posegih v naravo. Dopps, ki deluje že več kot 30 let, je s tem postal prva nevladna okoljevarstvena organizacija s tako formaliziranim pravnim interesom. Tako je konec lanskega leta odločilo vrhovno sodišče s tem, ko je zavrglo predlog Elektra Primorska o reviziji dodelitve tega statusa pred upravnim sodiščem.
Ta pravna zmaga bo Doppsu olajšala delo v vseh prihodnjih bitkah z interesi kapitala, hkrati pa pomeni precedens v postopkih priznanja takšnega statusa še drugim okoljevarstvenim organizacijam. Težava je predvsem v tem, da je priznanje pravnega interesa z namenom varovanja okolja in s tem omenjenega statusa nevladni organizaciji dolga leta preprečevala država prek agencije za okolje in ministrstva za okolje v sodelovanju z Elektrom Primorska, podjetjem v 80-odstotni državni lasti. Društvo si je pravico, ki mu jo zagotavlja zakon, moralo izboriti na sodišču, s čimer je imelo več deset tisoč evrov stroškov. Varstveni ornitolog in vodja primera Volovja reber pri Doppsu Tomaž Jančar priznava, da jim brez pomoči Kraljevega društva za varstvo ptic iz Velike Britanije ne bi uspelo: »Za stroške sodnih taks in odvetnika so nam v zadnjih šestih letih pomagali s finančno pomočjo v višini 10.000 evrov.«
V postopku dodeljevanja okoljevarstvenega soglasja v primeru gradnje vetrne elektrarne na Volovji rebri pa to ne spremeni ničesar, saj je status društvu sredi leta 2008 pravnomočno podelilo že upravno sodišče. Prav podelitev statusa udeleženca v postopku je Doppsu omogočila obnovo postopka dodelitve okoljevarstvenega soglasja za gradnjo vetrnic na Volovji rebri, ki je trenutno pred upravnim sodiščem. Dopps se je pritožil na sklep ministrstva za okolje, s katerim je to že drugič potrdilo dodelitev soglasja Elektru Primorska za gradnjo vetrne elektrarne. Če bo upravno sodišče odločilo, da so v postopku dodeljevanja okoljevarstvenega soglasja nastale procesne ali vsebinske napake, bo najverjetneje zadevo vrnilo v ponovno, še tretje odločanje. A tedaj bi državi tudi postavilo smernice za prihodnje odločanje, zato bi bila še tretja enaka odločitev - dodelitev soglasja - manj verjetna. Če pa se bo sodišče odločilo, da potrdi sklep ministrstva, bo soglasje Elektru Primorska dokončno, gradbeno dovoljenje pravnomočno in gradnja vetrnic se bo lahko začela.
A Jančar tudi v tem primeru napoveduje nadaljnje pravne postopke, »pritožbo na evropsko komisijo, ker slovenska država krši naravovarstveno zakonodajo, po domačem pravu pa imamo tudi možnost vložitve izrednega pravnega sredstva, predloga za revizijo postopka pred vrhovnim sodiščem«.
Odločitev sodišča se pričakuje še pred pomladjo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.