Borut Mekina

 |  Mladina 1

Rotnik ni dobrotnik

Želel se je izogniti tožbam

Uroš Rotnik z vladno delegacijo še v času direktorovanja

Uroš Rotnik z vladno delegacijo še v času direktorovanja
© Borut Krajnc

Bivši direktor Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) Uroš Rotnik je decembra presenetil z za bivše direktorje nenavadnim dejanjem, saj se je po odstavitvi s položaja odpovedal odpravnini v višini šestih mesečnih plač, skupaj 56 tisoč evrom bruto, češ da mu vest ne dopušča, da bi »v zdajšnjih razmerah vzel odpravnino«. A Rotnik pri tem vendarle ni imel čiste vesti. Sedaj se je izkazalo, da se je v zameno za odpravnino hotel odpovedati tudi morebitnim odškodninskim zahtevkom.
Kot je znano, je sredi decembra nastal manjši zaplet, saj je TEŠ kljub Rotnikovi izjavi, da se odpravnini odpoveduje, to vendarle nakazal, ker Rotnik ni podpisal ustreznega aneksa k pogodbi, tako imenovanega dodatka številka 2. Odstavljeni direktor, ki je odpravnino sicer že naslednji dan vrnil, je kasneje dejal, da je aneks želel podpisati, a da naj bi bilo v njem »kup napak«, zaradi česar je zahteval dopolnitev. Toda pri tem ni povedal vse resnice.
V uredništvu smo pridobili omenjeni aneks in Rotnikove pripombe. Iz obeh dokumentov izhaja, da zaplet ni nastal zaradi kupa napak v spisu, temveč predvsem zaradi tega, ker je Rotnik želel v dodatek vključiti izjavo poslovodstva TEŠ, da »poslovodstvo TEŠ, d. o. o., potrjuje ..., da nima TEŠ, d. o. o., nobenih zahtevkov več do Uroša Rotnika«. Zapis smo predstavili pravniku dr. Lojzetu Udetu in potrdil je, da bi se v tem primeru TEŠ zavestno odpovedal vsem morebitnim zahtevkom, tudi Rotnikovi odškodninski odgovornosti za morebitne napake. »V tem primeru bi bili kasnejši odškodninski zahtevki praktično nemogoči. Ker ima TEŠ že novo vodstvo, se nihče ne bi mogel sklicevati, češ da je šlo za izsiljevanje,« je dejal Ude.
Novi direktor termoelektrarne Simon Tot je ravno tako dejal, da v takšno formulacijo ni mogel privoliti, saj ne ve, kakšni bodo izsledki revizije poslovanja TEŠ in vodenja projekta šestega bloka. Ni rečeno, da termoelektrarna po reviziji ne bo vložila odškodninske tožbe. Če bo tako, je razložil Ude, bo Rotnik odgovarjal za svoje odločitve z vsem premoženjem. Pri tem se postavlja tudi vprašanje, zakaj je Rotnik sploh želel v aneks vključiti takšno precej nenavadno formulacijo, če pa ves čas trdi, da je termoelektrarno in projekt šestega bloka vodil zakonito in transparentno.
Tot je še povedal, da bodo izsledki revizije znani čez približno dva meseca.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.