Staš Zgonik

 |  Mladina 1

Visoka morala

Pijani minister postal zgled državljanom

Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš se je konec minulega leta po več kot 12-urni službeni novoletni zabavi ob štirih zjutraj pijan usedel v avto in se odpeljal proti domu. Ustavili so ga policisti in ugotovili, da pri njem koncentracija alkohola v izdihanem zraku za več kot enkrat presega zakonsko dovoljeno. Noč je minister preživel na policijski postaji. Zjutraj ni bil več minister, saj je premieru takoj ponudil odstop, Pahor pa ga je sprejel.
Minister je na dopoldanski novinarski konferenci ob smrtno resnem predsedniku svoje stranke Karlu Erjavcu povedal, da je takšno ravnanje nevredno ministrskega položaja. Henrik Gjerkeš naj bi bil s svojim takojšnjim odstopom postavil visoke moralne standarde. Po mnenju stranke SD je šlo za zelo odgovorno dejanje, saj morajo biti ministri za zgled drugim državljanom. Predsednik SNS Zmago Jelinčič je Gjerkešu izrekel vso čast, ker je pokazal, da »mu vrednote nekaj pomenijo«.
Odstop ministra, potem ko ga zalotijo pijanega za volanom, je logična in edina pravilna poteza. A razglašanje ministra, ki se je svojega povsem nedopustnega ravnanja zavedel šele, ko so ga nanj opozorili policisti in ko ga ni več mogel prikriti, je smešno. Če bi se mirno pripeljal do doma, bi bil še vedno vzoren minister. Na to je v Zapisu iz močvirja na Valu 202 opozoril tudi Marko Radmilovič. »Če bi hotel biti minister resnično moralen, bi po tisti zabavi sedel pijan v avto, prižgal motor, se odpeljal tri ali štiri metre po parkirišču, ugasnil motor, poklical taksi in zbudil predsednika vlade. 'Borut, vozil sem pijan, zato odstopam.' To bi bili novi etični standardi in takšno dejanje bi postavilo letvico zelo visoko.«
Gjerkeš torej ni nikakršen zgled, sploh če upoštevamo še, da si namerava, dokler ne najde nove službe, dati izplačevati nadomestilo ministrske plače. Presenečeni bomo, če si bo novo zaposlitev našel prej kot v enem letu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.