Ciljajte – streljajte – odstranite!

Kako je kongresnica Gabrielle Giffords podcenila morilsko moč desničarske, populistične, domačijske ideologije

Sarah Palin, junakinja gibanja Tea Party in nekdanja podpredsedniška kandidatka je 23. marca lani na spletni strani TakeBackthe20.com in Facebooku objavila zemljevid Amerike, na katerem so okrožja dvajsetih demokratskih kongresnikov v obliki strelskih tarč.

Sarah Palin, junakinja gibanja Tea Party in nekdanja podpredsedniška kandidatka je 23. marca lani na spletni strani TakeBackthe20.com in Facebooku objavila zemljevid Amerike, na katerem so okrožja dvajsetih demokratskih kongresnikov v obliki strelskih tarč.

2. november 2010: ameriške kongresne volitve, Arizona, okrožje Pima. Demokratka Gabrielle Giffords v bitki za predstavniški dom kongresa premaga republikanskega protikandidata Jesseja Kellyja, nekdanjega marinca. Giffordsova, soproga Marka Kellyja, astronavta, ki naj bi spomladi v vesolje popeljal novi shuttle, s tem osvoji tretji zaporedni mandat, toda rezultat je zelo tesen - okrožje Pima je pretežno republikansko, zato je zmaga Giffordsove presenetljiva, malone »šokantna«, še toliko bolj, ker je imel Kelly huronsko, burno in burno podporo populističnega, histeričnega, patriotskega, arhaičnega, nativističnega gibanja Tea Party, ki je skušalo Ameriko na vsak način spreobrniti.
12. junij 2010, Tucson, okrožje Pima. Predvolilna kampanja je divja, brutalna in eksplozivna, podžgana z militantno, zastrašujočo, apokaliptično retoriko gibanja Tea Party. Jesse Kelly, teapartijski kandidat, svoje privržence povabi na veliki predvolilni shod. Na plakatu je fotka Jesseja Kellyja v popolni bojni opremi, vključno z orožjem, zraven pa stoji napis: »Ciljajte v novembrsko zmago. Pomagajte odstraniti Gabrielle Giffords s položaja. V družbi Jesseja Kellyja streljajte z avtomatom M16.« Ciljajte - odstranite - streljajte. Ali pa še bolje: ciljajte - streljajte - odstranite!
8. januar 2011, Tucson, okrožje Pima - manjši shod, »poslanska pisarna na prostem«, ki jo na parkirišču pred nakupovalnim centrom Safeway organizira kongresnica Gabrielle Giffords, da bi pokramljala s svojimi volivci. Dvaindvajsetletni Jared Lee Loughner stopi do kongresnice Gabrielle Giffords - in jo ustreli v glavo. Point blank. Potem začne streljati na ostale udeležence te »poslanske pisarne na prostem«, pri čemer ubije šest oseb, med drugim tudi zveznega sodnika Johna Rolla, naklonjenega ilegalnim imigrantom, in deklico, rojeno 11. septembra 2001. Mnoge druge rani. Kot poročajo, se je »poslanske pisarne na prostem« udeležilo od 20 do 30 ljudi, Loughner pa jih je zadel 20, in to v dvajsetih sekundah, kar pomeni, da je v dvajsetih sekundah zadel praktično skoraj vse udeležence - praktično skoraj vse tarče. »All targets,« bi rekli Američani. Jesse Kelly jih je 12. junija 2010 pozval: Ciljajte! Get on target! Ciljajte - streljajte - odstranite! Jared Lee Loughner ga je pol leta kasneje uslišal: ciljal je - streljal - in odstranil.
23. marec 2010 - čas kongresne predvolilne kampanje in obenem tudi čas kongresnega sprejemanja Obamove zdravstvene reforme. Gibanje Tea Party, ki dvomi o Obamovi »ameriškosti« in ki zahteva vrnitev k »pravi« Ameriki in »pravim« ameriškim vrednotam, nasprotuje Obamovi zdravstveni reformi, v kateri vidi nekaj neameriškega, protiameriškega, socialističnega, komunističnega - retorika, ki spremlja to nasprotovanje, je groba, bombastična, hujskaška, militantna. Demokratskim kongresnikom, ki podpirajo zdravstveno reformo, grozijo s smrtjo, bodisi telefonsko ali pisno: »Mrtev si! Vemo, kje stanuješ! Dobili te bomo!« V okna demokratskih pisarn in štabov mečejo kamne in zidake. Včasih je na zidak pripet listek z napisom: »Ekstremizem v imenu svobode ni greh.« Ali pa s kakim drugim »morilskim« napisom. Demokratom grozijo, da jim bodo zažgali hiše, obenem pa prestrelijo in demolirajo vrata pisarne, v kateri uraduje kongresnica Gabrielle Giffords, prva judinja iz Arizone, izvoljena v kongres. In ko je divjanje teapartijskih ekstremistov ravno na vrhuncu, tako rekoč tik pred apokaliptičnim vreliščem, se oglasi še Sarah Palin, junakinja gibanja Tea Party in nekdanja podpredsedniška kandidatka - 23. marca na spletni strani TakeBackthe20.com in Facebooku objavi zemljevid Amerike, na katerem so okrožja dvajsetih demokratskih kongresnikov v obliki strelskih tarč. Ali natančneje: okrožja dvajsetih demokratskih kongresnikov, ki so glasovali za zdravstveno reformo, vidimo skozi tarčasti daljnogled ostrostrelca. Ciljajte - streljajte - odstranite!
Giffordsova je tedaj izjavila: »Smo na spisku Sare Palin. Naše okrožje je prekrila z daljnogledom ostrostrelca. Ko ljudje počnejo take reči, bi morali vedeti, da take akcije ne ostanejo brez posledic.« Palinova, mučenica ekstremne desnice, ji je takoj odgovorila, ali bolje rečeno, svoji teapartijski bazi je takoj zatem, še isti dan, poslala tvit: »Ne umikajte se, ampak raje repetirajte puške!« Teapartijci - »pravi« Američani, lovci, komandosi, predatorji, terminatorji - se niso umaknili, ampak so raje repetirali puške. Med predvolilno kampanjo so se zbirali pred njeno pisarno in vpili: »Čas, da repetiramo!« Ali pa: »S tabo je konec - zlepa ali zgrda!« Teapartijsko retoriko smrti je uslišal Jared Lee Loughner: ne, ni se umaknil, ampak je raje repetiral. Demagoška akcija Sare Palin, ki je demokratske kongresnike prelevila v tarče, ni ostala brez posledic. Jesse Kelly je nadaljeval misel Sare Palin - in Jared Lee Loughner je nadaljeval misel Jesseja Kellyja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.