Marjan Horvat

 |  Mladina 7

Brez volilne pravice

Bo vlada upoštevala sodobne človekove pravice ali 140 let star zakon?

Evropsko sodišče za človekove pravice (ECHR) je pred sedmimi leti razsodilo, da je Johnu Hirstu, ki je britanski državljan, vendar obsojeni morilec, z odvzemom glasovalnih pravic kršena pravica do sodelovanja v demokratičnem procesu. Po sedmih letih razpravljanja je spodnji dom britanskega parlamenta zavrnil predloge vlade, da bi spremenili 140 let star zakon o prepovedi volitev zapornikom. Tudi 7 od 10 vprašanih Britancev meni, da bi ta prepoved morala ostati. Nič drugačnega mnenja ni niti večina politikov. Premier David Cameron je pred kratkim dejal, da bi mu bilo ob podelitvi volilne pravice zapornikom »fizično slabo«, njegov strankarski kolega in nekdanji kandidat za vodjo torijcev David Davis pa je pribil: »Vedno se bom boril za človekove pravice, toda dati posiljevalcem volilno pravico nima nikakršne zveze s človekovimi pravicami.«
Britanska vlada je sicer iskala različne možnosti, da bi zadostila zahtevam britanske javnosti ter hkrati zahtevam evropskega sodišča. Najprej je predlagala, da bi volili samo obsojeni na manj kot štiriletno zaporno kazen. Volilno pravico bi po tej različici dobilo 28 tisoč od okrog 85 tisoč zapornikov. Nato je prišla na dan s predlogom, da bi lahko volili le zaporniki, ki so obsojeni na manj kot leto zapora. S tem bi preprečila glasovanje na volitvah storilcem najhujših kaznivih dejanj. Toda prejšnji teden je spodnji dom britanskega parlamenta tudi to možnost zavrnil. Odločitev parlamenta za vlado sicer ni zavezujoča, vendar bi bilo njeno ravnanje v nasprotju z mnenjem parlamenta politično tvegano.
Tudi zato, ker Evropsko sodišče za človekove pravice - tako kot institucije Evropske unije - ne uživa ravno velikega ugleda med Britanci. Tisti, ki sami zase menijo, da poznajo delo sodišča, mu očitajo prevelik »aktivizem« v prizadevanju za uveljavljanje človekovih pravic. Poleg tega pa ne zaupajo sodnikom, ki prihajajo iz držav zunaj »stare Evrope«. »Lahko se zgodi, da bo zaradi odločitve peščice sodnikov, ki prihajajo iz Rusije, Bosne ali Ukrajine, kjer so bili še do nedavna na oblasti diktatorski režimi, vplivale na izide volitev v eni izmed najstarejših demokracij,« piše konservativni Spectator.
Evropsko sodišče ne more prisiliti Velike Britanije, da bi zagotovila volilno pravico zapornikom. Toda razsodba evropskega sodišča temelji na konvenciji o človekovih pravicah in bi jo vse članice morale spoštovati. Bloger britanskega Economista je zapisal: »Četudi so zapori polni pokvarjenih ljudi, so to odrasli državljani. Trditi, da ti ne smejo voliti, ker so za zapahi, je arbitrarna odločitev, ne pa načelo, ki bi bilo trdno kot skala. Naj glasujejo.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.