Erik Valenčič

 |  Mladina 8

Vrhunski diplomatski duo

Naveza Pukšič-Jelinčič zbližuje Slovenijo in Iran

Jelnčič in Pukšič

Jelnčič in Pukšič
© Borut Krajnc

Iranska tiskovna agencija (FNA) ni skoparila s pohvalami na račun slovenskih poslancev Franca Pukšiča iz SLS in Zmaga Jelinčiča iz SNS, ki sta 16. februarja kot predstavnika slovensko-iranske parlamentarne skupine prijateljstva prispela v Teheran na štiridnevni obisk. Tam sta se najprej srečala z iranskimi poslanci in na predsednika parlamenta Alija Laridžanija naredila tako osupljiv vtis, da je za FNA dejal: »V obeh državah moramo uporabiti vso svojo sposobnost in predanost za razširitev bilateralnih prijateljskih odnosov, kar je v interesu obeh držav.« Od kod takšno navdušenje, takšni tektonski prijateljski premiki?
FNA je v članku povzela nekatere Jelinčičeve izjave, v katerih je odločno kritiziral ameriško politiko do Irana, rekoč, da ameriška različica demokracije ni edina možna različica demokracije na svetu in da ima torej vsaka država pravico, da si izbere svoj način življenja. V Iranu, to je treba povedati, ljudje sicer ne odločajo o svojem načinu življenja, temveč ga zanje določajo verski voditelji ajatole in nič manj fundamentalistični politični voditelji. Policija denimo odreja primernost pričesk, za poslušanje zahodne popularne glasbe pa človeku grozi tudi zapor. Aja, homoseksualce tam obešajo.
Toda kaj je še zlepilo skupaj to prijateljstvo poleg večno predvidljivega udrihanja čez velikega šejtana ZDA? Pukšič, ki se strinja, da je bil obisk uspešen, je pojasnil: »Poleg pogovora o njihovi politično-varnostni oceni razmer v regiji smo pozornost namenili tudi več oblikam meddržavnega sodelovanja, posebej gospodarskega. Iranci si želijo vlagati v naš turizem in povedala sva jim, da imamo v Sloveniji vse od planin do morja. Zanima jih tudi lesna industrija in pa želijo si čim prejšnjega sestanka z vodilnimi predstavniki Luke Koper.« Pri tem je še dodal, da sta se srečala z namestnikom tamkajšnjega varuha človekovih pravic, ki jima je pojasnil, da Iran človekove pravice spoštuje, ampak morajo biti te včasih tudi v skladu z religijo. »Pri tem nama je namestnik povedal, da Iran vendarle ni edina država, ki ima smrtno kazen, jo ima še kakšna demokratična država, no, saj vemo, katera ...« Že, toda v ZDA ne obešajo homoseksualcev - vsaj ne zaradi tega, ker so homoseksualci. »Da, v zvezi s tem sva mu povedala, da tega v Sloveniji ni, in izrazila pozitiven odnos do takšne zakonodaje, ki tega ne predvideva,« namreč smrti za geje.
Na vprašanje, ali sta na ekskurziji videla tudi kakšne proteste oziroma zatiranje protestov, ki bi ga izvajale iranske oblasti, je odgovoril: »Obiskala sva mesto Isfahan in moram reči, da nisem videl niti papirčka na tleh. Bili so le neki ljudje, ki so pred mošejo izražali svojo voljo, toda nobenih nevarnosti ni bilo. Počutil sem se popolnoma varnega. Veste, za najino varnost je bilo dodobra poskrbljeno.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.