Urša Marn

 |  Mladina 12  |  Ekonomija

Izbira, ki to ni

Pakt za evro ni čarobna palica, ki bi z enim zamahom rešila vse naše težave, a bilo bi zelo kratkovidno in nespametno, če bi ostali zunaj njega

/media/www/slike.old/mladina/naslovka_11.jpg

© Tomaž Lavrič

»V Sloveniji se paktu za evro daje prevelik pomen,« pravi ekonomist Mojmir Mrak. »S tem pa ne želim reči, da ni koristen. Nasprotno. Menim, da je za Slovenijo zelo koristen. V njem so stvari, ki jih moramo narediti ne samo za evro, temveč če hočemo preživeti.« Slovenske javne finance sicer niso v tako slabi kondiciji kot na primer grške, a to se lahko dokaj hitro spremeni, če ne bomo naredili nič in bomo zgolj ležerno čakali na boljše čase. Dolg naše države v primerjavi z dolgovi drugih članic EU sicer ni tako visok, skrb pa zbuja dinamika naraščanja. Ne gre tudi pozabiti, da je Slovenija v tej krizi doživela enega hujših padcev gospodarske rasti v EU in da v kratkem ne gre pričakovati večjih skokov navzgor. Imamo razmeroma visoko stopnjo brezposelnosti, spadamo pa med države EU z bolj neugodno demografsko strukturo, saj trenutno pride na enega upokojenca le še 1,6 zaposlenega, demografski trend pa bo razmerje poslabšal. »Slovenija mora strukturne reforme izvesti ne glede na pakt za evro, ta pakt je samo še dodatna spodbuda,« pravi Mrak.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.