Marjan Horvat

 |  Mladina 14

Bratje Gadafi iščejo izhod ...

... a delajo račun brez krčmarja

Medtem ko se nad polkovnika in libijskega voditelja Moamerja Gadafija, ki skuša surovo zatreti upornike, zgrinja vse več temnih oblakov, njegovi sinovi iščejo - vsak po svoje - izhod iz krize, in to tako, da bi ostali na oblasti.
Saif, najbolj »kozmopolitski« izmed Gadafijev, saj se je šolal na evropskih univerzah v Londonu in na Dunaju, je pred dnevi ponudil mirovni načrt za Libijo. Ponudil se je za začasnega predsednika države in obljubil, da jo bo popeljal v demokracijo. Po tem načrtu - za katerega je po poročanju britanskih medijev v Londonu lobiral njegov tesni sodelavec Mohamed Ismail - bi očetu Gadafiju omejili oblast, v začasno libijsko vlado pa vključili tudi predstavnike opozicije. Volitve bi bile v »bližnji prihodnosti«, takoj pa naj bi se začel »proces sprave«. Saif Gadafi računa na razumevanje in pomoč ljudi iz tujine. Izkoristiti hoče politični kapital, ki si ga je ustvaril po svetu, saj je v Londonu pogosto gostil zahodne politike, doma pa se ga drži sloves »reformatorja« družbe, vendar je oblast njegove nakane v preteklosti preprečevala. Toda Saif je za opozicijo nesprejemljiv, saj je 17. februarja, ob zori libijske revolucije, podprl zatrtje demonstracij. Med brati ga podpira Sadi Gadafi, nekdanji poklicni nogometaš v italijanski ligi, nato pa vojaški poveljnik ene izmed enot polkovnikove vojske in podjetnik.
Saifu nasprotuje brat Mutasim, svetovalec za nacionalno varnost in zaradi svojega položaja zagotovo politično najmočnejši med Gadafijevimi sinovi. Je proti vsakemu dogovarjanju z opozicijo, zavzema pa se za ohranitev džamahirije, države ljudstva. Pravi, da so ljudje sicer siti umiranja, vendar »se moramo bojevati, dokler ne porazimo opozicije ...«. Podpira ga brat Hamis Gadafi, poveljnik elitnih čet, ki so ga v javnosti že odpisali, češ da je umrl v neki samomorilski akciji, vendar je ostal na čelu svoje enote.
Kaj si misli polkovnik Moamer Gadafi o početju sinov in njihovem »iskanju rešitve za Libijo«, sicer ne vemo. Prejšnji teden je v Turčijo na pogajanja o iskanju izhoda iz krize poslal svojega zunanjega ministra, vendar so evropski voditelji zavrnili njegove predloge. Zahod si pač ne more več privoščiti Gadafijevega obstanka na oblasti, četudi so številni zahodni politiki desetletja dolgo prijateljevali z njim. Tudi italijanski premier Silvio Berlusconi se mu je odrekel in, tako kot že prej voditelja Katarja in Francije, za legitimno politično oblast priznal libijske upornike, združene v prehodnem narodnem svetu (TNC).
Ti pa zahtevajo, da morajo »Gadafi in njegovi sinovi zapustiti položaje, preden se bodo mirovna pogajanja sploh začela. Od te zahteve ne bomo odstopili.« Tako je dejal tiskovni predstavnik TNC Šamsedin Abdulmelah.
Zato so verjetno načrti Gadafijevih sinov podobni gradovom iz puščavskega peska, ne pa možnost za njihovo vključitev v libijske družbene spremembe.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.