Staš Zgonik

 |  Mladina 16

Pozimi vroče, poleti mraz

trgovski centri in njihova klima

Kakšna naj bo temperatura v nakupovalnih centrih?

Kakšna naj bo temperatura v nakupovalnih centrih?
© Borut Krajnc

Zunaj je -5 stopinj Celzija. Oblečemo se kot medvedi in se odpravimo po nakupih. V nakupovalnem središču so razmere povsem drugačne, poznopomladanske, in vročina v »medvedjih« oblačilih hitro postane težko znosna. Ali obratno. Zunaj je 35 stopinj v senci. Vsak kos oblačila je odveč. V nakupovalnem središču pa spet vladajo poznopomladanske razmere. Kurja polt ni izključena, prav tako ni izključen prehlad. Ali torej ne bi bilo smiselno v velikih javnih prostorih omejiti ogrevanja pozimi in hlajenja poleti? To ne bi prispevalo le k večjemu udobju obiskovalcev, ampak tudi k varčevanju z energijo, ki pri klimatizaciji velikih prostorov, kakršni so nakupovalna središča, nikakor ni zanemarljiv strošek.
Prva težava, ki se pri tem pojavi, je skrb za toplotno udobje zaposlenih. Pravilnik o prezračevanju in klimatizaciji stavb za toplotno udobje sedeče osebe za ogrevalno sezono priporoča temperaturo od 19 do 24 stopinj Celzija, najraje od 20 do 22 stopinj. V poletnem času naj bi bila temperatura od 22 do 26 stopinj, najraje od 23 do 25 stopinj.
Pa vendar bi se bilo smiselno vprašati, ali ne bi bilo mogoče bolje misliti na stranke, ki jih je navsezadnje v nakupovalnih središčih precej več kot zaposlenih, v njih pa se zadržujejo vedno dlje, in še nekoliko znižati omejitve. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve se ne strinjajo. »Treba je poudariti, da se obiskovalci v nakupovalnih središčih zadržujejo krajši čas, zaposleni pa so izpostavljeni toplotnim razmeram najmanj 8 ur na dan.« Tudi dr. Nina Pirnat z Inštituta za varovanje zdravja se ne strinja. Meni, da je ob spoštovanju predpisane temperature »malo verjetno, da bi občutili takšno toplotno neugodje, zaradi katerega je bilo zastavljeno vprašanje«.
Kaj pa trgovci? Kot so povedali v Mercatorju, je to kompleksno področje, s katerim se neprestano ukvarjajo. »Ljudje smo različni: družine z majhnimi otroki in starejši raje vidijo, da je v trgovskem centru nekoliko topleje, veliko pa je tudi takih, ki želijo poleti v objektih nižje temperature, ker jim je že pri 30 stopinjah Celzija zunanje temperature 'neznosno vroče'.« Poleg tega morajo skrbeti ne le za toplotno udobje zaposlenih in obiskovalcev, ampak tudi za primerne razmere za živila. »V poletnih mesecih ne moremo imeti previsokih temperatur, saj bi to vplivalo tudi na nekatere živilske izdelke.« Poleti so termostati nastavljeni na 24 do 25, pozimi pa na 18 do 21 stopinj.
V Sparu Slovenija odgovarjajo, da za zdaj pritožb o previsokih oziroma prenizkih temperaturah v trgovinah niso prejeli. Pozimi vzdržujejo temperaturo pri 18 stopinjah, poleti pa velja, da naj bi bila temperatura za 6 stopinj nižja od zunanje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.