Borut Mekina

 |  Mladina 18

Ne kriza, komunisti!

V RKC iščejo krivca za svoj položaj

Nekateri bi radi rehabilitirali Mirka Kraševca

Nekateri bi radi rehabilitirali Mirka Kraševca
© Marko Pigac

Medtem ko si upniki počasi režejo premoženje mariborske nadškofije, ki bo ostalo od več kot 800-milijonske luknje, poteka znotraj RKC v Mariboru radoživa razprava o vzrokih za finančni in moralni propad nadškofije ter o vzrokih za gospodarsko krizo v Sloveniji in svetu. Razpravo so začeli t. i. katoliški izobraženci v Mariboru pod vodstvom jezuita Janeza Srake, ki se je nedavno po 16 letih vrnil iz Vatikana. A namesto priznanja napak in kesanja so katoliški izobraženci, presenetljivo, vzrok za krizo našli v »komunistih«. V nedavno objavljeni javni izjavi se celo sprašujejo, ali je za krizo sistema v Sloveniji res odgovorna svetovna gospodarska in finančna recesija ali »predkapitalistična miselnost tvorcev slovenskega kapitalizma na prehodu v tretje tisočletje«.
Nekatere njihove teze niso zgolj politično pristranske, ampak že kar očitno sprte z dejstvi. Izobraženci tako menijo, da življenje in delovanje cerkve na Slovenskem zadnjih 70 let poteka v nenormalnih, ideološko sovražnih in pravno skrajno omejevalnih razmerah. »Edina svetla izjema je novi zakon o verskih skupnostih, ki ga je sprejela prejšnja slovenska vlada,« pišejo in pozabljajo na denacionalizacijsko zakonodajo, ki je prav zaradi cerkve dovoljevala vračanje premoženja v naravi in še plačilo odškodnine. Glavna težava slovenske tranzicije naj bi bila certifikatna privatizacija. »Prva slovenska Demosova vlada je pripravila novo ustavo in zasnovala zakonodajo o privatizaciji in denacionalizaciji, ne pa o izdaji certifikatov in upravljanju z njimi. Vso to zakonodajo so po svoje pripravile in sprejele 'leve' vladne koalicije,« so zapisali, kar ravno tako ne drži.
Zakon o izdaji certifikatov je resda formalno sprejela vlada Janeza Drnovška, toda »certifikatno« idejo je v Slovenijo prinesel prav »njihov« Lojze Peterle po priporočilu ameriškega svetovalca Jeffreyja Sachsa in kljub nasprotovanju tedanjega ministra Jožeta Mencingerja z argumentom, da je treba državno premoženje hitro razdeliti, sicer bo spet prišlo v roke »ta rdečim«. Potem so katoliški izobraženci zapisali, da so »slovenske vlade 'levih koalicij' pripravile in sprejele le zelo strogo, natančno davčno zakonodajo, ki je v bistvu krivična, ker pobere davke le od malih podjetnikov in fizičnih oseb, ne pa od bogatih posameznikov in velikih družb«. Pri čemer so spet pozabili, da je prav vlada Janeza Janše z dohodninsko reformo razbremenila najbogatejše sloje. In za konec pri tem najdejo še neki zahrbtni načrt namernega izčrpavanja, ki se še »najbolj kaže v veliki zunanji in notranji zadolžitvi Republike Slovenije v zadnjih dveh letih«. Kar spet ne drži. Kajti do nastopa vlade Janeza Janše se je bruto zunanji dolg Slovenije zvišal na 15 milijard evrov, nato pa se je v pičlih štirih letih povzpel na 40 milijard evrov in se potem v času vlade Boruta Pahorja povečal »zgolj« za 2 milijardi evrov. Zakaj? Ker v Janševi vladi »njihov« - iz stranke NSi - finančni minister Andrej Bajuk ni želel poslušati priporočil Banke Slovenije pod vodstvom Mitje Gasparija.
Mladi naj bi bili up, a še dobro, da imajo v nadškofiji »starejše«. Ti so se na pismo odzvali z izjavo skupine duhovnikov mariborske metropolije s prvopodpisanim Aleksandrom Korenom. V njem so zapisali, da so se mladi izobraženci pokazali kot enostranski ocenjevalci: »Iz napisanega besedila je razvidno, da se zavzemajo predvsem za obrambo in opravičevanje nastalega položaja, kakor da ni krivcev (krivca), ampak so za vse krive le neljube okoliščine ...« In pa, da »rešitev v resnici je. Zmoto je treba priznati in se opravičiti, krivico je po možnosti treba popraviti. Treba se je pokoriti in se vrniti k evangeliju.« To pa tudi mi podpišemo. Amen.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.