Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 22  |  Uvodnik

Kdo jih je naredil?! Kdo točno?

»Proti noveli zakona o arhivih je treba biti, ker danes oblast zapira arhive, jutri pa bo zapirala drugače misleče. Vmesna faza pa bo prepoved svobode govora.«
Zvonko Černač, poslanec SDS, v sredo

Ja, še dobro, da imamo SDS. Saj to je tista stranka, katere predsednik je državno premoženje, namreč največje slovensko podjetje Mercator, zabarantal za nizko ceno s tajkunoma Boškom Šrotom in Igorjem Bavčarjem, da bi si zagotovil neposreden vpliv na uredniško politiko Dela? Zaradi koga je Mercator v teh težavah? Zakaj je Mercator danes na tem, da ga je treba na hitro prodati? Kdo?
Ponovimo vprašanje: kdo točno je prodal Mercator Bošku Šrotu? Janez Janša. Pa je bilo takrat jasno, da je Mercator prevelik zalogaj - prevelik za konjunkturo, kaj šele za eno močno recesijo in krizo. Ampak ne sklepajte nesramno: Janša nima nič s tem. Ne, on ne. In če je slučajno res, potem so ga pa zavedli. Tisti drugi. Komunistični škrati.
Smo mar po nemarnem omenili Igorja Bavčarja kot tajkuna? Ne. On ni več tajkun. On je žrtev zarote. On je hotel prav takrat lepo sprivatizirati Istrabenz, Janševa vlada mu je prav takrat prodala državno premoženje pod ceno, da ga je lahko v naslednjem letu z visokim dobičkom prodal in si s tem zagotovil denar za privatizacijo Istrabenza, pa je prišla kriza. Ampak Janša in Bavčar sta danes na isti strani. Bavčar je dober. Oni vsi so dobri. Kot kruh. Eden štručka, drug žemljica.
Kdo je že zaprl arhive? Vlada. Kdo točno? Janševa vlada jih je. Sklep Janševe vlade še danes velja. Kdo je preprečeval svobodo govora in šaril po medijih? Vlada. Kdo točno? Janševa vlada. Kdo je prodajal premoženje tajkunom? Janševa vlada.
Ja, še dobro, da tisti mali v sivo napravljeni Švicar išče lažnivce le v Ricolinih reklamah. Saj veste, skoči in reče: »Kdo jih je naredil?!« »Švicarji.« »Kdo točno?« »Ricola.« Janšo bi možic prekinil na tri minute. In lahko bi začel kar z vprašanjem: »Kdo je bil v partiji!? Kdo točno?«
A človek se počuti že prav neumno, da mora ves čas razkrivati eno laž za drugo, pa še za obsedenega te prej ali slej razglasijo. Vendar Slovenija ni izjema. Ti tipi so povsod enaki. Pa še družijo se. In ko se družijo, še eden drugemu lažejo. Da se prikupijo, morda? Janša se na primer v govoru na republikanskem inštitutu v ZDA mirno zlaže, kako so ljudje leta 1988 v Sloveniji nosili transparente, na katerih so bili izpisani citati Ronalda Reagana. Če pa je bil dogodek na republikanskem inštitutu ravno posvečen Reaganu, no. Sivi Ricola Švicarček bi bil zaripel, če bi moral to poslušati. Ampak on, Janša, stoji pred zbranimi republikanci in jim gleda v oči in se debelo laže. Saj je prepričljiv, ni kaj reči. Človeku se kar oči orosijo. Ampak saj oni ga razumejo. Saj oni tudi vedo, da je Obama socialist. Komunist. Musliman. Vedo. Oni vedo.
In potem so tu še pol laži. Ko danes v SDS vneto zagovarjajo sistem osebnih pokojninskih računov kot domnevno alternativo sedanjemu sistemu, jih ni sram reči, da je dokaz te trditve Švedska, kjer »najnižja pokojnina znaša 850 evrov«. A najnižja pokojnina na Švedskem ne znaša toliko zaradi pokojninskega sistema, ampak zaradi višje razvojne ravni in višjega BDP-ja. Ampak sliši se pa dobro.
Na eni strani imamo vlado Boruta Pahorja, ki ji nič ne gre od rok, pa čeprav sploh nima tako slabih rezultatov. Na drugi strani pa obet vlade poniglave populistične laži. In komur se zdi, kaj vse, da se danes dogaja v ZDA, mora samo potegniti vzporednice. Mar obstaja resna razlika med nesramno zahtevo Donalda Trumpa, naj predsednik Obama z izpiskom iz matične knjige dokaže, da je rojen v Ameriki, in Janševo zahtevo, naj slovenski predsednik Türk dokaže, da ni organizator terorističnih akcij? Ali pa nastopi Sarah Palin, ki ob mladoletni hčeri, ki je že mati, kriči, da je le zakon prava zveza in da so le otroci, rojeni v zakonu, pravi otroci - mar ni enako SDS storila s svojim zdaj že umaknjenim amandmajem, pri čemer so bile življenjske navade njenega predsednika še do včeraj drugačne? In prav SDS je preganjala notranjo ministrico Katarino Kresal, češ da je uporabnica mamil - pri čemer je edini politik, ki je moral odstopiti prav zaradi obtožb, da je ob skoku čez plot mimogrede uporabljal tudi mamila, prav član SDS Pavle Rupar?
Ampak gospodje so zaslužni za osamosvojitev. In ko s prstom pokažeš nanje, potegnejo ven zgodovino in se trkajo po prsih. A kaj, ko tudi to zgodbo pridno in vztrajno prikrojujejo. Že dvajset let.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.