Vanja Pirc

 |  Mladina 22

Oblačila za seksi videz

Kontroverzni ukrepi za povečanje priljubljenosti badmintona

V sredo so začela veljati nova pravila o tekmovanju v badmintonu, ki med drugim določajo, kako morajo biti oblečeni tekmovalci. Mednarodna badmintonska zveza (MBZ), ki je novosti pripravila, se je nekoliko presenetljivo osredotočila le na oblačila tekmovalk. Te morajo po novem na tekmah obvezno nositi krilca ali oblekice. Če zaradi kulturnih ali verskih razlogov ne smejo nositi kratkih kril ali oblek, lahko sicer pod njimi še vedno oblečejo dolge ali kratke hlače. Nastopi zgolj v hlačah pa so prepovedani.
Čeprav so nekatere igralke novost podprle, saj rade nastopajo v krilih, se je na MBZ usul plaz kritik. Nova pravila je uvedla zgolj iz »skrbi« za zunanji videz tekmovalk. V krilca in oblekice jih je torej oblekla le zato, da bi bile videti bolj (spolno) privlačne. Podpredsednik MBZ Paisan Rangsikitpho je za New York Times priznal, da so želeli, da bi bile tekmovalke videti bolj ženske, saj so v preohlapnih oblačilih nekatere videti skoraj kot moški. Hkrati so upali, da bodo z lepšim videzom zbudile več pozornosti, postale bolj priljubljene in izborile ženskemu badmintonu večjo veljavo. H gledanju badmintona naj bi pritegnile zdaj maloštevilne gledalce, zanimive pa naj bi postale tudi za oglaševalce.
Takšna utemeljitev morda res podpira marketinške cilje, a je skrajno sporna. Težava ni v razgaljenosti. V številnih športih, denimo v plavanju, pa tudi v ženskem umetnostnem drsanju ali gimnastiki, poznajo oblačila, ki telo še bistveno bolj razkrivajo. Pri odbojki na mivki so leta 1999 določili, da morajo vsi tekmovalci obvezno nositi kopalke, pri čemer tekmovalke najraje posegajo po bikinkah. A vsa ta oblačila so vsaj deloma utemeljena na funkcionalnosti. Odločitev o obvezni nošnji kril v badmintonu pa tekmovalkam onemogoča izbiro zgolj zaradi kaprice.
Naša najboljša igralka badmintona, olimpijka Maja Tvrdy, že osem let nastopa v krilu, ker se ji to oblačilo zdi najudobnejše, zato je novi predpisi ne bodo prizadeli. Kljub temu je prepričana, da takšnih pravil ne potrebujemo. »Mnoge igralke, zlasti tiste iz Azije, igrajo v hlačah, deloma zaradi vere, deloma pa tudi zato, ker v njihovih državah niso tako odprti. Gotovo jim bo precej nelagodno preiti na krila. Boljše bi bilo, če bi nam pustili, da se vsak obleče tako, kot mu je najudobneje, saj ima to lahko velik vpliv na nastop. Če te oblačilo veže ali se v njem počutiš utesnjeno, se pač težko osredotočiš na igro.« Nekatere muslimanske tekmovalke so zato že napovedale, da bodo predpis izpodbijale.
Ukrep se bo težko otresel šovinističnega pridiha, tudi zato, ker je MBZ, kot kaže, celotno breme pridobivanja novih navdušencev nad badmintonom naložila na pleča tekmovalk. Zakaj ni obremenila tudi tekmovalcev? Naš Dejan Zavec denimo tako kot vsi profesionalni boksarji nastopa brez majice, med boji v ringu pa ima na hrbtu odtisnjena imena sponzorjev. Ali ne bi mogli tudi tekmovalci v badmintonu z nastopi zgoraj brez pritegniti kakšnega dodatnega oglaševalca, da o ženskem občinstvu sploh ne govorimo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.