Urša Marn

 |  Mladina 22

Zmešnjava na kvadrat

Neznosna lahkost izigravanja zakonodaje

Opozorilo pred bioplinarno Petač v Pirničah

Opozorilo pred bioplinarno Petač v Pirničah
© Janez Berdavs

Tisti, ki trdijo, da v Sloveniji pravna država ne umira, se motijo. Zadnji dokaz je bioplinarna Petač v naselju Pirniče pri Ljubljani. Objekt za proizvodnjo električne energije je postavljen le lučaj od najbližjih hiš.
Strokovno stališče Agencije RS za okolje je, da naj bodo bioplinarne zaradi možnosti emisije neugodnih vonjav postavljene stran od naselij, umestitev v prostor pa mora biti predvidena s prostorskimi urbanističnimi načrti. Če se namreč bioplinarna postavi blizu naselja, je z ukrepi za omejevanje emisij pojavljanje neugodnih vonjav v praksi težko preprečiti. Žal se to navodilo ne upošteva. Prav nasprotno. Upravna enota Ljubljana Šiška je bioplinarni Petač gradbeno dovoljenje izdala, čeprav je objekt umeščen v naselje oziroma na območje, ki je po občinskem prostorskem načrtu predvideno za mešano stanovanjsko-kmetijsko rabo, ne pa za industrijsko rabo. Po zakonu o graditvi objektov je treba pri pridobitvi gradbenega dovoljenja upoštevati enotno klasifikacijo o razvrščanju objektov. V njej bioplinarne sicer niso izrecno navedene, a logika govori v prid definiciji, da energetskih objektov ni mogoče enačiti s stanovanjskimi ali kmetijskimi, sploh če gre za tako veliko bioplinarno. Bioplinarna Petač je kompleksnejši industrijski objekt, ti pa so po zakonu lahko zgrajeni le na območjih, ki jih občina s svojimi prostorskimi akti izrecno nameni industriji (praviloma so to industrijske cone).
Res pa je, da je investitor upravno enoto zavedel, saj je bila v vlogi za pridobitev gradbenega dovoljenja predvidena precej drugačna bioplinarna, kot je bila dejansko zgrajena. To je približno tako, kot če bi obljubil krvavice, dejansko pa ponudil solatni krožnik. Bioplinarna bi morala biti tehnološko vezana na kmetijo Petač, to pomeni, da bi lahko bila vezana zgolj na surovine (gnojnico in vse drugo, kar se v bioplinarni uporablja za proizvodnjo električne energije), ki jih ta kmetija ustvari sama, ne na zunanje surovine. Ta pogoj ni izpolnjen, saj je investitor zgradil bioplinarno, ne pa tudi hleva, ki ga je napovedal v vlogi za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Ogorčeni krajani Pirnič so ustanovili civilno iniciativo, gradbena inšpekcija pa je v začetku leta ugotovila, da je bioplinarna Petač zgrajena v nasprotju z gradbenim dovoljenjem, da je torej črna gradnja, zato je zahtevala povrnitev v prvotno stanje v osmih mesecih od izdaje odločbe, to pomeni, da je treba objekt porušiti. Rok se izteče v prvih oktobrskih dneh. Družina Petač se je na odločbo sicer pritožila, a v njej jasno piše, da pritožba ne zadrži izvršbe, zato v civilni iniciativi od investitorja pričakujejo, da bo bioplinarno do oktobra porušil sam, drugače pa bo to storila država, seveda na stroške investitorja.
Sicer pa bioplinarna Petač še ni začela obratovati, saj investitor prav zato, ker je objekt opredeljen kot črna gradnja, ne more pridobiti uporabnega dovoljenja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.