Vanja Pirc

 |  Mladina 22

Prekletstvo prepolnih vrtcev

Otroci se bodo še naprej gnetli v prostorih, manjših od predpisanih

Slovenski vrtci so zadnjih nekaj let nabito polni, razlogov za prostorsko stisko pa je več. Delno jo je povzročila povečana rodnost, delno pa uvedba brezplačnega vrtca za drugega otroka. Za gnečo sta kriva tudi gradnja novih stanovanjskih sosesk brez načrtovanja dodatnih vrtcev in priseljevanje, zlasti v Ljubljano.
V šolskem letu 2001/02 je bilo v vrtce vključenih 55,2 odstotka predšolskih otrok, danes pa jih je že 75,3 odstotka. Trend vse večje obiskanosti vrtcev je dobrodošel, saj je znano, da ti pozitivno vplivajo na razvoj otrok, zlasti tistih iz socialno šibkejših okolij. Težava pa je v tem, da kapacitete vrtcev ne dohajajo realnih potreb. Pravilnik o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca določa, da bi morali vrtci do leta 2013 vsakemu otroku zagotoviti 3 m2 igralne površine. Tega normativa številni vrtci ne dosegajo in bi ga lahko dosegli le z gradnjo novih objektov ali prizidkov. A investicij ni dovolj oziroma so prepočasne. V nekaterih primerih tudi zaradi špekulacij, da se bo po nenadnem zvišanju rodnosti trend spet obrnil.
Ministrstvo za šolstvo je 85 občinam, ki v vrtce niso mogle sprejeti vseh otrok, a so dokazale, da se trudijo zagotoviti dodatna prosta mesta zanje, v letošnjem šolskem letu pogledalo skozi prste. Dovolilo jim je, da otrokom namenjajo manjšo igralno površino od zapovedane. Za otroke do drugega leta starosti morajo imeti kljub vsemu na razpolago 3 m2 igralne površine, za otroke do tretjega leta starosti 2,6 m2 in za starejše otroke do 1,75 m2.
Prostorska stiska je največja v Mestni občini Ljubljana (MOL), kjer vrtce obiskuje največ, kar 12.888 otrok. MOL je lani dobila soglasje ministrstva, da sme v letošnjem šolskem letu v 16 vrtcih otrokom omogočiti manjšo igralno površino od predpisane, 20. junija pa bo mestni svet razpravljal o tem, da bi podobno prošnjo na ministrstvu vložil tudi za šolsko leto 2011/12. Soglasje ministrstva bo najverjetneje dobil. Kot pravi načelnica Oddelka za predšolsko vzgojo Marija Fabčič, druge možnosti za zdaj ni. Če soglasja ne bi dobili, bi morali nekatere otroke v drugem starostnem obdobju izpisati iz vrtca.
Fabčičeva edino rešitev vidi v dodatnih investicijah, teh pa občine, ki so ustanoviteljice in s tem skrbnice vrtcev, same ne zmorejo. V Ljubljani zato računajo na uspeh na razpisu za investicije v vrtce, ki ga prav zdaj končujejo na šolskem ministrstvu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.