Marjan Horvat

 |  Mladina 22

Pištola na Primorskem dnevniku

Nobena grožnja se ne sme podcenjevati, saj se lahko najde tudi kdo, ki resno misli

Nevarna najdba pred uredništvom

Nevarna najdba pred uredništvom
© Arhiv Primorskega dnevnika

V uredništvu Primorskega dnevnika v Trstu je v soboto potekala prava drama. Prejeli so telefonski klic človeka, ki je z grozečim glasom dejal: »Pred vašim časopisom je črna aktovka!« Človek na drugi strani telefonske žice je kajpak mislil prostore uredništva.
Odgovorni urednik Dušan Udovič je stopil k vratom in nenavadno opozorilo se je izkazalo za resnično. Poklicali so policijo, ta pa je iz varnostnih razlogov takoj zaprla ulico. V aktovki bombe sicer ni bilo, ampak »le« pištola, pločevinka in več pisem. Pištola je bila igrača, vsebino pločevinke še analizirajo, pisma pa, po poročanju Primorskega dnevnika, vsebujejo »serijo med seboj nepovezanih blodenj, večinoma z rasistično vsebino. Omenjeni so med drugim holokavst, dan spomina, fojbe, etnično čiščenje, arijska rasa, pisec pa izraža tudi naklonjenost Arkanu, Slobodanu Miloševiću, Radovanu Karadžiću in Ratku Mladiću.«
Vse skupaj se sliši grozljivo. Za človeka, ki ne pozna ozadja. Policija in uredništvo časnika namreč dobro vesta, kdo je avtor dogodka. Ni teroristična organizacija, ampak znani šentjakobski prestopnik Gerard Deganutti, 55-letni možakar, ki bojda že vrsto let polni poštne nabiralnike v Trstu s tulci, kuvertami ali sumljivim prahom. Grozil je tudi italijanskemu predsedniku, skušal napasti Giulia Andreottija ... Večkrat je bil zaprt, proti njemu pa teče 40 kazenskih postopkov. In še brez težav so ga odkrili, saj se je možakar kar sam podpisal na kuverto.
Urednik Dušan Udovič pa dogodka vendarle ne jemlje kot šalo. Že pred dvema mesecema so pred vrati uredništva našli kuverto z nabojem. In z zmedenimi grožnjami. Prav tako Deganuttijevo delo. »Zdaj je šlo že za drugo grožnjo in moramo jo jemati resno, ne glede na to, kdo je njen avtor,« pravi Udovič, čeprav po njegovem ne gre za grožnje, ki bi temeljile na nacionalistični nestrpnosti. »To je prismuknjen človek, ki bi se rad videl v časopisu. Je nekakšen mitoman, kar potrjujejo tudi njegova dejanja. Da ima zdaj nas na piki, je drugotnega pomena, pa čeprav ne gre za nacionalistični napad na Slovence. Takih groženj ne smemo nikoli podcenjevati, ker jih lahko kdo kaj kmalu resno uporabi.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.