Veljko Njegovan

 |  Mladina 22  |  Kultura

Mars napada!

Mars festival na Gospodarskem razstavišču

Moby se je izkazal za profesionalca, je pa drugim nastopajočim ukradel precejšen del občinstva.

Moby se je izkazal za profesionalca, je pa drugim nastopajočim ukradel precejšen del občinstva.
© Sunčan Patrick Stone

Predpoletni in poletni čas je večinoma rezerviran za festivale najrazličnejših zvrsti, pri čemer seveda prevladujejo tisti z glasbeno vsebino. Kot je že utečena praksa, se glasbeno festivalsko rajanje pri nas vsako leto začne z zdaj že tradicionalnim cerkljanskim jazzovskim festivalom, ki je nekakšen znanilec pestre poletne koncertne ponudbe, letos pa se je že tretjič nadaljevalo z Mars festivalom, ki je občinstvu v prestolnici predstavil kar pet različnih zasedb. Letošnji izbranci strokovne žirije podjetne glasbene založbe Dallas so bili mlada ljubljanska zasedba Arhibald Arhibaldovich, elektronski live act Rotor, srbski eklektični zanesenjaki Darkwood Dub, splitski hiphoperji The Beat Fleet in seveda zvezda večera, newyorški multiinstrumentalist Moby.
Izbor izvajalcev je bil sicer zastavljen nekoliko v škodo manj priljubljenih zasedb z območja Slovenije in nekdanje skupne države, saj je bilo že na začetku nastopa očitno, da je pisano občinstvo priromalo na dvorišče Gospodarskega razstavišča predvsem zaradi Mobyja. Kljub temu so se ljubljanski indie rockerji Arhibal Arhibaldovich predstavili v precej pozitivni luči, elektronski live act Rotor, sestavljen iz tako rekoč legendarnih slovenskih glasbenikov, je spretno mešal različne sodobne elektronske glasbene žanre, srbska skupina Darkwood Dub pa je potrdila svoj status enega večjih neodvisnih bendov z območja nekdanje Jugoslavije.
A kljub temu moramo pripomniti, da je bil letošnji Mars festival nekoliko pretirano usmerjen v Mobyjev nastop, kar je bilo očitno že iz precej boljše obiskanosti njegovega nastopa. Moby je s svojo pisano zasedbo, sestavljeno večinoma iz pripadnic ženskega spola, stopil na oder ob točno napovedani uri in v maniri glasbenega profesionalca oddelal nastop, med katerim je predstavil precej svojih največjih uspešnic. Pri tem je prihajala do izraza njegova očitna nagnjenost k prepletanju različnih glasbenih žanrov, ki so se s pomočjo odličnih glasbenic (predvsem vokalistk) in bobnarja v nekaj manj kot dveurnem nastopu gibali od sodobnih plesnih ritmov do subtilnih izletov v vode indie rocka.
Čeprav je bil Mobyjev nastop izpeljan profesionalno, ne moremo mimo dejstva, da je šlo kljub predstavitvi materialov z njegove nove plošče Destroyed za pogrevanje stare slave, ki je predvsem ukradla precejšen del občinstva ostalim nastopajočim. Tako so splitski TBF kot zadnji nastopajoči igrali pred skorajda prepolovljenim številom publike tokrat sicer odlično zastavljenega prizorišča.
Upajmo, da bo naslednja ljubljanska izdaja Mars festivala občinstvu predstavila tudi kakšno novejše zveneče ime iz sveta popularne glasbe ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.