Stanka Prodnik

 |  Mladina 22  |  Kultura

Samo da smo proti vladi

O tem, kako nasprotniki vlade, če je treba, zagovarjajo tudi delo na črno

Voditeljica Vida Petrovčič in gost Miro Petek

Voditeljica Vida Petrovčič in gost Miro Petek
© TVS

Prejšnji teden smo se nasmihali vladnemu oglasu z Urško Čepin in pri tem skoraj pozabili, da nam bo to čudo najverjetneje prineslo uro in pol neargumentiranega zmerjanja v oddaji Pogledi Slovenije.
Prav smo imeli, le da se je tokrat strokovnjaku za grehe vlade, Urošu Slaku, v studiu pridružil strokovnjak za vse, Mišo Alkalaj, in postregel s krajšim predavanjem o tem, kako je sam na tekočem z oglaševalskimi kampanjami v Veliki Britaniji, avtorji oglasa pa ne. Na koncu sicer nismo vedeli, ali naj se bolj čudimo nacionalki, ki takšno oddajo še ohranja pri življenju, ali pa kar samim sebi, ki jo gledamo, a sporočilo oddaje je bilo predvidljivo: vlada dela neokusne oglase, sindikati pa v svojih oglasih navajajo neresnice. A obsojali bomo samo vlado. Zato.
Da so vsi ti referendumi, zaradi katerih se je sploh rodila afera z Urško Čepin, povsem odveč, smo se lahko prepričali v ponedeljkovi predreferendumski oddaji o delu na črno. Ugotovili smo namreč, da imajo vsi nasprotniki pomembno skupno lastnost: vse preganja neverjetno paranoična misel, da jih bo kakšen carinik zalotil pri njihovem razdajanju dobrote in humanitarnosti. S takšnimi argumenti so se namreč vsi nasprotniki zakona o preprečevanju dela na črno z Mirom Petkom iz SDS na čelu v ponedeljkovi oddaji, ki jo je vodila Vida Petrovčič, razburjali, da država ukinja nezakonito obliko dela v času krize in da se nepravično loteva tudi podeželja. Tja naj bi država poslala armade vohunov, ki ji bodo poročali o njihovih dobrodelnih dejanjih, s tem pa bo uničila sanjske odnose med sosedi. K sreči je bila tam Anja Kopač Mrak z ministrstva za delo, ki je potrpežljivo mirila množico prestrašenih možicev, ki so bili bolj kot z znanjem očitno obremenjeni s skrbjo za lastne popoldanske s.p.-je in njihovo pravico do neplačevanja davkov.
Poslanec Petek, ki je bil vidno nepripravljen, je skušal Anjo Kopač Mrak premagati s poznavanjem sezonskih kmetovalskih del, Vlado Čuš iz Zelenih je na plano privlekel falcona in blestel z idejami, kako bi ga lahko uporabili. Hihitali smo se ob vprašanju Vide Petrovčič, ki je Igorja Jurišiča, s katerim sta se srečala že v predreferendumski oddaji, po kateri so zavrnili zakon o malem delu, vprašala, zakaj stalno prihaja v oddaje in nasprotuje vladi ter zakaj je tako težko doseči konsenz z njim. Da, tudi mi smo se spraševali podobno in ugotavljali, da bi bila prihodnja predreferendumska soočenja morda veliko bolj izobraževalne narave, če bi se jih udeleževali ljudje, ki so zakon dejansko prebrali in ki se strinjajo vsaj v osnovnih predpostavkah sodobne demokracije, na primer v tej, da je delo na črno nezakonito.
Če bi debate namreč začeli že na ravni, ko pobudnikom referenduma ni treba več razlagati, da novi zakon ponekod ohranja določila iz prejšnjega, bi morda lahko izvedeli kaj več. Ali še bolje, nam ne bi bilo treba na še en referendum.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.