Staš Zgonik

 |  Mladina 22  |  Družba

Nemški izbruh

Kako bi lahko bakteriofagi preprečili okužbe z bakterijo E. coli

V Nemčiji ta teden vlada obsedno stanje. Zaradi okužbe z za človeka smrtno nevarno bakterijo, enterohemoragično Escherichio coli, je umrlo že več kot 15 ljudi, okuženih je več sto. O okužbah poročajo tudi iz številnih drugih evropskih držav. Vira okužbe še niso odkrili. Nekaj dni so bile glavni osumljenec španske kumare iz ekološke pridelave, a so nato to teorijo ovrgli. Prodaja sveže zelenjave po vsej EU upada. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) gre za enega največjih izbruhov okužbe s to bakterijo na svetu.
Bakterija E. coli je sicer verjetno najbolje raziskana bakterija, saj jo pri poskusih uporablja večina znanstvenikov. Večina sevov je povsem nenevarna in so del normalne človekove črevesne flore. Nekaj sevov, ki gostujejo predvsem v črevesju goveda, pa je lahko za človeka izjemno nevarnih. Okužba z enterohemoragično E. coli lahko pri ljudeh povzroči hude želodčne krče in krvavo drisko, lahko pa privede tudi do izjemno resne bolezni, imenovane hemolitično-uremični sindrom. Bakterije proizvajajo tako imenovani šiga toksin, ki uničuje rdeče krvničke in poškoduje ledvice, lahko pa povzroči tudi trajno okvaro živčevja. V 3 do 5 odstotkih primerov je hemolitično-uremični sindrom smrten, večinoma obolelemu ostanejo trajne posledice. Kot pravi dr. Bojana Beović, je razvoj hemolitično-uremičnega sindroma po okužbi z bakterijo zelo težko preprečiti, možnosti za zdravljenje pa so precej omejene in so bolj usmerjene v podporo organizmu pri boju z boleznijo. Antibiotiki ne pridejo v poštev, saj naj bi celo spodbujali sproščanje toksina in s tem pospeševali razvoj bolezni. Zato je treba preprečiti že samo okužbo.
Za preprečevanje okužbe sta ključni predvsem ustrezna higiena in temperaturna obdelava hrane. Pri zelenjavi gre za temeljito umivanje, pri mesu pa za zadostno temperaturo in čas kuhanja oziroma pečenja. A v ZDA imajo od leta 2007 še en pripomoček za preprečevanje okužb z enterohemoragično E. coli - bakteriofagni sprej, ki ga pred zakolom nanesejo na kožo živine in s tem preprečijo kontaminacijo mesa. V podjetju OmniLytics, ki izdelek trži, si prizadevajo, da bi FDA dovolila uporabo pripravka še za druge vrste hrane, pa tudi za »dezinfekcijo« skladišč in tovornjakov za prevoz živil.
Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je leta 2009 že izdelala znanstveno mnenje o uporabi bakteriofagov za preprečevanje kontaminacije v prehranski verigi, vendar je zgolj pozvala k nadaljnjim raziskavam. Tako se bomo morali v Evropski uniji še naprej zanašati na ustrezno higieno na celotni poti od vil do vilic, ki pa je vse daljša in zato vse manj obvladljiva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.