Vanja Pirc

 |  Mladina 25

Evtanazija kulture?

Kulturniki ogorčeni nad predlaganim krčenjem proračuna za kulturo

Ministrica Majda Širca in Stojan Pelko

Ministrica Majda Širca in Stojan Pelko
© Borut Krajnc

Napoved vlade, da bo z novim rebalansom proračuna, ki se mu obeta zmanjšanje za 455,5 milijona evrov, korenito oklestila sredstva, namenjena kulturi, je te dni sprožila plaz nezadovoljstva.
Ključnega očitka je deležna odločitev, da naj bi vlada kulturnemu ministrstvu dosedanji proračun, ki znaša 215 milijonov evrov, znižala za 38 milijonov ali kar 17,4 odstotka, kar je primerljivo le še z globino reza, ki naj bi ga doživela zdravstveni in prometni resor; ta dva naj bi izgubila po 27,8 in 15,1 odstotka dosedanjega proračuna. Drugih ministrstev naj varčevanje ne bi tako zelo prizadelo, saj naj bi izgubila po največ 10 odstotkov, resor za izobraževanje in šport pa naj bi kljub varčevanju celo nekoliko pridobil.
Nacionalni svet za kulturo je nad vladnim predlogom zgrožen, ogorčeni pa so tudi na ministrstvu za kulturo. Tam opozarjajo, da je polovica njihovega proračuna že zdaj namenjena za plače zaposlenih, in ker v te zaradi »(ne)ukrepov taiste vlade« ne smejo posegati, bo varčevanje mogoče le pri kulturnih projektih. Obetalo naj bi se deset ostrih rezov. Javni zavodi bi morali dodatno zmanjšati stroške, zmanjšali naj bi državno pomoč že odobrenim programom in projektom nevladnih organizacij. Ministrstvo ne bi moglo sodelovati pri financiranju projekta Evropska prestolnica kulture, zato bi bil ta resno ogrožen. Ustavljene bi bile vse investicije, odpovedali bi javni razpis za pluralizacijo medijev in razpise za sofinanciranje filmov, odpovedali pa bi tudi ustanovitev Slovenskega plesnega centra in koordinacije mreže rezidenc za gostujoče umetnike. Knjižnice bi kupovale manj knjig, manj bi jih tudi izdali. Odpadlo bi vse mednarodno sodelovanje, pa tudi proslava ob dnevu državnosti.
Brez proslave bi zlahka preživeli, nekateri drugi rezi pa bi lahko resno ogrozili izvajanje kulturnih programov in tudi socialno varnost samozaposlenih v kulturi. Med kulturniki je zato nastala spletna peticija (http://ljudmila.org/~asociacija/peticija/), ki pa ne nasprotuje rezom, temveč temu, da bi kultura pri rebalansu proračuna nosila štirikrat večje breme od drugih resorjev. Podpisniki, med katerimi so številni vidni kulturni ustvarjalci in predstavniki kulturnih institucij, se sprašujejo, ali premier Pahor in finančni minister Križanič sploh razumeta, da je kultura javno dobro ter podstat ustvarjalne in inovativne družbe.
Na strani na Facbooku, ki je nastala v podporo peticiji, smo zasledili tudi nasprotovanje vpletenosti Slovenije v vojni v Iraku in Afganistanu, saj naše države »niso nikoli oblikovali vojaki, temveč vedno kultura v najširšem pomenu besede«. Predsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev Dušanka Zabukovec, predsednik slovenske sekcije PEN Marjan Strojan, direktor Javne agencije za knjigo RS Slavko Pregl in predsednik Društva slovenskih pisateljev Milan Jesih pa vlado sprašujejo, zakaj je »iz politike počasnega zategovanja pasu prešla na stiskanje za vrat«, ki bi lahko pripeljalo do »evtanazije« kulture.
Ministrstva in drugi proračunski porabniki morajo predloge o varčevalnih ukrepih pripraviti do petka in šele potem bo znano, kako bo proračun dejansko okleščen. Rebalans morajo nato potrditi poslanci, še vedno pa obstaja verjetnost, da bo Pahor zaupnico vladi vezal na sprejetje rebalansa.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.