Udba.net

9. marca 2003 je bil v New Yorku registriran spletni naslov www.udba.net. Kmalu zatem se je na naslovu pojavilo več deset tisoč strani gradiva. Morda sto tisoč strani.

Strežnik, na katerem se je pojavilo gradivo, ki bi moralo biti zaupne narave, je postavljen na Tajskem, v Bangkoku. Gigantska količina gradiva je opremljena z opombo, da razstavljeni podatki izvirajo iz Centralne aktivne evidence, ki jo je nekoč upravljal Republiški sekretariat za notranje zadeve.

V Centralni aktivni evidenci pa so bili spravljeni matični podatki (datum, letnica rojstva, imena staršev), podatki o zaposliti, upravni podatki (državljanstvo), podatki, ki se tičejo javne varnosti (podatki o kaznivih dejanjih), ter podatki, ki se tičejo državne varnosti.

Podatki, ki so razstavljeni na omenjenem spletnem naslovu, so bili natisnjeni na papir, po digitalizaciji pa so shranjeni v pdf formatu. Tiskalnik, s katerim so bili nekoč natisnjeni dokumenti, je iglični, 9-pinski.

Glede na to, da je spletni naslov inspirirala udba, uprava državne varnosti, komunistična tajna policija, se zdi, da je avtorje spletne strani najbolj zanimalo, da bi v javnost spravili podatke, ki se tičejo službe državne varnosti. Vendar ni čisto tako.

Piše Ali H. Žerdin.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.